Počasí dnes19 °C, zítra20 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

Zapomenout na dálniční známku se nemusí vyplatit. Řidičům hrozí pokuta až 20 tisíc korun

Řada motoristů odkládá nákup dálničních známek až na letní prázdniny. Důvodem je flexibilní roční platnost elektronických kuponů. Zapomenutí ale může vyjít draho. Pokuta za jízdu bez dálniční známky se na místě může vyšplhat na 5 tisíc korun a ve správním řízení až na 20 tisíc korun.

„V ideálním případě by si řidiči měli pořídit známku alespoň s několikadenním předstihem. Budou mít jistotu, že vše proběhlo v pořádku a v případě potřeby mohou bez problémů ještě opravit chybně zadané údaje,“ doporučuje ministr dopravy Karel Havlíček.

Lidé nakupují dálniční známky převážně na e-shopu. „Pořízení je snadné. Zjednodušeně řečeno stačí zadat SPZ a vyplnit e-mail. Pokud chce někdo platit bankovním převodem, musí ale počítat s tím, že bude mít známku platnou nejdříve za 5 dní od úhrady,“ připomíná mluvčí společnosti CENDIS Martin Opatrný.

Najdou se i řidiči, kteří zkouší systém obcházet a známku kupují až v moment, kdy před sebou vidí hlídku. „Tenhle způsob je naivní. Ve většině případů totiž policisté pro kontroly využívají kamery na mýtných branách, řidič tedy hlídku ani zpozorovat nemůže. Systém zaznamená přesně na vteřinu dobu nákupu. Pro naše hlídky je pak snadné vyhodnotit, zda motorista byl na zpoplatněné komunikaci s platnou známkou nebo nikoliv,“ upozorňuje Michal Hodboď z Ředitelství služby dopravní police.  

Řidiči při silniční kontrole nejčastěji argumentují tím, že jejich auto je firemní nebo půjčené. Zodpovědnost však nesou právě řidiči, nikoliv majitelé automobilů.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto pixabay.com

Štítky policie, léto, dálnice, dálniční známka, pokuta, doprava, dálniční poplatek, Karel Havlíček, CENDIS, s.p.

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Zapomenout na dálniční známku se nemusí vyplatit. Řidičům hrozí pokuta až 20 tisíc korun  |  Doprava  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.