Počasí dnes19 °C, zítra20 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

O parkovací oprávnění v nových zónách mohou lidé žádat od pondělí. Ostrý start přijde v novém roce

Pondělní jednání rady města upřesnilo termíny a okolnosti zavedení parkovacích zón do další části města. V polovině listopadu by mělo být vše připraveno ke spuštění. Ostrý start bude až od 1. ledna 2022. Už na konci září ale budou moct lidé o parkovací oprávnění zažádat.

Nové modré zóny se dotknou jižní části města. Konkrétně jde o Havlíčkovu kolonii, Lidickou třídu až po Papírenskou ulici, Novohradskou ulici a oblast od Lannovy třídy k Mánesově ulici. V minulém týdnu začalo město s přípravami značení. „Stavební část běží od 15. září a během dvou měsíců má být tato fáze firmou Kaska ukončena. Znamená to, že k 15. listopadu bychom měli mít zóny hotové a vyznačené,“ sdělil náměstek primátora Petr Holický. Platit tak začnou od 1. prosince. Původně přitom město plánovalo spuštění zón na říjen nebo listopad.

Už na začátku listopadu by chtělo město spustit v další části Českých Budějovic placené parkovací zóny. Stejně jako při minulém zavádění modrých stání by měl do konce roku fungovat zkušební režim a platit by lidé měli začít od nového roku. Ani...

Stejně jako v minulých letech ale vedení radnice počítá s tím, že oficiální spuštění bude až od 1. ledna 2022. „Kvůli registraci lidí a zkušenostem z minulých let bude v tomto roce platit tolerance. Na ostro začnou parkovací zóny platit v nové lokalitě od 1. ledna včetně sankcí,“ upřesnil Holický.

Komplikace při realizaci

Už v minulém týdnu řešilo město během přípravy zón několik komplikací. Jednou z nich byli řidiči, kteří nerespektovali výzvy k vyparkování aut v místech, kde se zóny kreslí. Podle Holického mohou být tyto vozy i odtaženy.

Složitější je situace s dodávkou parkovacích automatů. „I tento obor stejně jako automobilový průmysl postihl nedostatek čipů,“ uvedl Holický, který v minulém týdnu pro Budějckou Drbnu řekl, že město ví, že nebude možné automaty osadit všechny lokality. „Dodavatelská firma nás ale ujistila, že si se situací poradí,“ ubezpečil dnes náměstek primátora.

Na nové zóny má být navázána také informační kampaň, kterou má na starost budějcký dopravní podnik. Podle manažera útvaru marketingu a PR Viktora Lavičky bude kampaň spuštěna už tento týden. „Dnes jsme si na magistrátu upřesnili všechny detaily, připravujeme manuály a v tomto týdnu proběhnou první informační spoty, které půjdou na sociální sítě," popsal Lavička. Kromě toho mají být lidé z dotčených oblastí informování prostřednictvím letáků, které dostanou do schránek.

Spuštění registračního systému

Oficiální registrační systém, ve kterém budou moct lidé žádat o parkovací oprávnění, má být spuštěn v pondělí 27. září. Osobně mohou zájemci vyrazit na pobočky dopravního podniku v obchodních domech IGY a Mercury. Elektronicky je možné se registrovat na webu parkovanicb.cz. „Lidé musí být trpěliví. Opět to totiž bude mít několikastupňové odsouhlasení, kdy jde žádost na matriku, na odbor dopravy a teprve potom dostanou lidé pokyn k zaplacení. V momentě, kdy se platba spáruje s žádostí, bude vygenerováno oprávnění,“ popsal Lavička.

Hodnocení článku je 20 %. Ohodnoť článek i Ty!

Štítky parkování, parkovací zóny, novinka, město, České Budějovice

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

O parkovací oprávnění v nových zónách mohou lidé žádat od pondělí. Ostrý start přijde v novém roce  |  Doprava  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.