Počasí dnes7 °C, zítra10 °C
Středa 24. dubna 2024  |  Svátek má Jiří
Bez reklam

Památkově chráněný most z poloviny 19. století je opravený

Ve Starých Dobrkovicích skončila rekonstrukce kamenného mostu přes koryto říčky Polečnice. Památka z poloviny 19. století patří nedalekému městu Český Krumlov. Oprava vyšla na téměř čtyři miliony korun.

Kamenný klenutý most z poloviny 19. století je architektonickou kulturní památkou, a tak bylo nutné věnovat pracím zvláštní péči. Letos bylo nutné rekonstruovat horní část mostu a nosnou konstrukci. 

„Byla tam nefunkční izolace, mostem protékala voda, také nevyhovoval zádržný systém ocelových svodidel necitlivě zabudovaných v betonových římsách,“ shrnuje starosta Českého Krumlova Dalibor Carda.

Vybraná stavební firma proto odstranila stávající vozovku a most kromě jiného vyztužila. Stávající nepůvodní betonové římsy pak nahradily nové zdi z přírodního kamene a ručně opracovaných žulových krycích desek. Nové zdi tvoří záchytný systém, a tak bylo možné odstranit svodidlo na mostě. Nové jsou také povrch silnice či odrazové pruhy.

Oprava stála čtyři miliony korun

„Rekonstrukce památkově chráněného mostu vyžadovala výjimečný přístup, kamenické práce prováděl kameník z Českého Krumlova tradičním způsobem a stejně se prováděla i ruční úprava krycích desek,“ upozorňuje starosta.  

Nová a původní podoba mostu. Zdroj: oKS

Přestože místní část Staré Dobrkovice spadá pod Kájov, most je ve vlastnictví města Český Krumlov. Rekonstrukce stála ne­celé čtyři miliony korun. Jihočeský kraj na akci přispěl částkou 1,5 milionu korun, práce provedla firma K-Building CB.

Kamenný klenutý most je hodnotným a autenticky dochovaným příkladem dopravní technické stavby. Je ukázkou technické vyspělosti období 19. století, kdy tento region zaznamenal vzestup. 

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto oKS

Štítky Český Krumlov, most, rekonstrukce, oprava, památka

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Památkově chráněný most z poloviny 19. století je opravený  |  Doprava  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.