Počasí dnes16 °C, zítra21 °C
Čtvrtek 28. března 2024  |  Svátek má Soňa
Bez reklam

Poslední vlak ukončí provoz železniční stanice na Táborsku

Na jihu Čech zítra skončí provoz železniční stanice Roudná nedaleko Soběslavi. Správa železnic zprovozní přeložku tratě, kterou začnou využívat České dráhy, a tak tudy zítra ráno projede poslední vlak.

Stanice se nachází nedaleko Soběslavi. Trať tam postavila v roce 1868 firma Šebek a Rotter, provoz zahájili o tři roky později. V listopadu roku 1885 vznikla samotná zastávka Roudná. 

Až za starostování Boháče Františka, který byl výhybkář, se v roce 1941 postavila budova nádraží. „Čekárna byla zděná a pozůstávala z jedné místnosti, k níž se současně přistavěla místnost pro strážníka trati /hradláře/ s podávacím okénkem do čekárny pro výdej jízdních lístků. Čekárna byla vymalována a sklepní prostor pod ní využit jako záchod pro muže a ženy,“ cituje staniční kroniku web koridory.cz.

Kronika zmiňuje také události související s koncem druhé světové války. „28. prosince ve 12:50 byl napaden hloubkovými letci vlak č. 8421. Jeho lokomotiva 264107 byla prostřílena na dvaceti místech a neschopná další jízdy. Nikdo nebyl zraněn. Ke konci války bylo provedeno několik sabotážních akcí. Například 3. 5. 1945 v noci byl vyhozen do povětří mezi Roudnou a Soběslaví transport č. 92415. Lokomotiva a šest vozů vykolejila, poškozeno bylo 120 metrů tratě,“ píše se v ní. 

Vyjede rozlučkový vlak

Po válce zastávka několik let nefungovala. To se změnilo s otevřením lomu na těžbu štěrkopísku. Materiál totiž bylo potřeba přepravovat, a tak se tam denně nakládalo zhruba deset vozů. V 70. letech se místní dočkali nové výpravní budovy kvůli špatnému stavu té původní. 

Využívání stanice postupem času upadalo. Letos místo definitivně zanikne. Stane se tak už zítra 2. září. 

„Více než 150 let provozu nádraží v Roudné uzavře zvláštní vlak Českých drah, který zároveň bude i vlakem rozlučkovým. Tento vlak odjede z Roudné v 9:12 a do Tábora přijede v 9:22. Na tomto mimořádném spoji bude nasazena jednotka RegioPanter a cesta v něm bude bezplatná. Z Tábora zpět bude zajištěn odvoz autobusem obce Roudná a i výlukovým autobusem Českých drah za vlak Os 8209 (odjezd z Tábora v 9:30). Tento výlukový autobus mimořádně zastaví v Roudné,“ pozval v tiskové zprávě mluvčí Českých drah Lukáš Kubát.

Připomněl, že na nádraží v Roudné uspořádá obec od osmé hodiny ranní doprovodný program, který bude pokračovat v komunitním centru do večerních hodin. „Po ukončení výluky, při které bude Správa železnic napojovat nově vybudovaný úsek tratě, začnou vlaky ČD zastavovat v nové zastávce Myslkovice. Ta nahradí původní stanici v Roudné,“ dodal Kubát.

Hodnocení článku je 84 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Staniční kronika

Štítky železnice, stanice, Roudná, vlak, táborsko, České dráhy, okres Tábor, Soběslav, Správa železniční dopravní cesty, druhá světová válka, železniční stanice

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Poslední vlak ukončí provoz železniční stanice na Táborsku  |  Doprava  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.