Počasí dnes26 °C, zítra21 °C
Úterý 30. dubna 2024  |  Svátek má Blahoslav
Bez reklam

Prokletá křižovatka a nejvíc nehod. České Budějovice jsou pro řidiče peklem

České Budějovice patří v posledních letech co se dopravy týče mezi jedno z nejhorších měst v České republice. Dokazuje to i nedávný průzkum Generali pojišťovny, podle kterého mají Budějce nejnebezpečnější silnice mezi krajskými městy. Proč se na jihu Čech tolik havaruje?

Během prvních šesti měsíců roku 2022 se stalo v Českých Budějovicích 396 nehod. Více než dvě desítky z nich byly s vážným nebo smrtelným zraněním. Vyplývá to z výsledků indexu Generali České pojišťovny.

GČP INDEX vyjadřuje úroveň nehodovosti na základě počtu usmrcených a těžce zraněných osob při dopravních nehodách v zastavěné oblasti krajských měst a nově také všech 206 obcí s rozšířenou působností. Index je vztažený k počtu obyvatel daných obcí. Čím vyšší je jeho hodnota, tím je dopravně bezpečnostní situace horší.

„Nejbezpečněji se jezdilo v Hradci Králové, kde při 393 dopravních nehodách byly těžce zraněny 2 osoby. Na opačném konci se na 11. místě objevil Zlín, na 12. pozici Brno a nejhorší, 13. místo, obsadily České Budějovice. Zde byly při 396 dopravních nehodách 2 osoby usmrceny a 19 osob těžce zraněno,“ popsal tiskový mluvčí pojišťovny Honza Marek.

Na posledních příčkách se přitom České Budějovice umisťují pravidelně. V loňském roce skončily jedenácté, letos si o dvě příčky pohoršily. Důvodem vysoké nehodovosti je mimo jiné hustota dopravy a také stále chybějící obchvat města. Na ten si Budějčáci ještě nějakou dobu počkají.

Zrekonstruovaná křižovatka

Mezi jednu z nejvytíženějších křižovatek, kde řidiči v krajském městě často havarují, je křížení ulic Mánesova a Lidická. „Nejčastěji tam dochází k tomu, že řidiči jedoucí po Lidické třídě, kteří odbočují směrem na Mánesovu, nedají přednost protijedoucímu vozidlu. Taková nehoda dokáže výrazně zkomplikovat dopravu v celém městě,“ komentoval policejní mluvčí Jiří Matzner.

Křižovatka přitom prošla před několika lety kompletní rekonstrukcí, na které se podíleli také dopravní experti. Důvodem časté nehodovosti může být podle Matznera zdánlivá nepřehlednost v dopravní špičce, ale zejména nepozornost řidičů.

O dopravních nehodách pravidelně informuje i Budějcká Drbna. Právě ty, ke kterým dochází u Piana, vyvolávají nejvíce reakcí. „Asi ještě spousta řidičů nepochopila, že když má zelenou na semaforu, tak při odbočovani vlevo dává přednost protijedoucim vozidlům, co jedou rovně,“ napsala pod jeden z facebookových příspěvků Lucie Berková. Někteří občané navrhli, že by mohl mít odbočovací pruh vlastní zelenou na semaforu. 

K poslední vážné nehodě došlo na křižovatce u Piana v polovině října. Řidič osobního auta tady nedal přednost projíždějící sanitce, která blikala výstražnými světly, a došlo ke srážce, po které zůstala sanitka v křižovatce ležet na boku. „Starší muž ve fordu nerespektoval právo přednosti v jízdě a došlo ke střetu," komentovala tehdy policejní mluvčí Štěpánka Schwarzová. Při nehodě se zranila dvoučlenná posádka sanitky, a také převážená pacientka.

I přesto, že se jedná o silnice v Českých Budějovicích, obě spadají do správy Jihočeského kraje. Ten situaci na křižovatce monitoruje. „Ano, o těch nehodách víme a monitorujeme je. Křižovatku jsme ale před časem celou opravovali, spolupracovali jsme na tom s dopravními expert, a nejsem si upřímně jistý, co víc bychom mohli udělat. Samozřejmě nás ty nehody mrzí, zvlášť, když při nich dojde k nějakým zraněním, ale je to na těch řidičích,“ komentoval náměstek hejtmana pro dopravu Antonín Krák (ČSSD).

Podle něj by dopravní situaci mělo zlepšit otevření obchvatu města. „Slibuju si, že tím, že bude v provozu D3, tak se velká část dopravy odvede a tím se sníží i zatížení té křižovatky,“ uzavřel Krák.


Křižovatka ulic Mánesova x Lidická třída.

Hodnocení článku je 36 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto ZZS JK

Štítky doprava, české budějovice, generali česká pojišťovna

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Richard Schmidtmajer

Důvodem časté nehodovosti může být podle Matznera zdánlivá nepřehlednost v dopravní špičce, ale zejména nepozornost řidičů.
Já bych, z vlastní zkušenosti, řekl, že nejen nepozornost ale i arogance a neukázněnost řidičů přijíždějících od města a jedoucích rovně dále po Lidické. Projíždějí křižovatkou i na oranžovou i na červenou a řidiči odbočující směrem k hartmutce nemají šanci odbočit. Často projede jedno nebo dvě odbočující vozidla a ostatní blokují křižovatku. Mohla by pomoci PČR kdyby tam občas rozdala pár pokut za jízdu na červenou a umravnila neukázněné řidiče.

Pondělí, 19. prosince 2022, 10:15Odpovědět

Prokletá křižovatka a nejvíc nehod. České Budějovice jsou pro řidiče peklem  |  Doprava  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.