Počasí dnes7 °C, zítra10 °C
Středa 24. dubna 2024  |  Svátek má Jiří
Bez reklam

Mnoho řidičů se nevěnuje důsledně dopravnímu provozu. Hasiči popisují, jak uhýbat vozům jedoucím k zásahu

Nezmatkovat a prudce nebrzdit. To jsou základní pravidla, která by měli dodržovat řidiči v moment, kdy ve zpětném zrcátku spatří „na majáky“ jedoucí automobil. Například jihočeští hasiči se pravidelně setkávají při cestách k zásahům s nepředvídatelným chováním řidičů, kteří se neřídí základními pravidly.

„Bohaté zkušenosti našich řidičů – strojníků bohužel říkají, že mnoho řidičů se nevěnuje důsledně dopravnímu provozu. Například nesledují všechna zrcátka, nevnímají pečlivě provoz kolem nich. Takže třeba ani dlouho nevědí, že se k nim blíží houkající cisterna. Zjistí to až na poslední chvíli a pak se chovají často zbrkle a pro řidiče našich aut nepředvídatelně,“ potvrdila mluvčí jihočeských hasičů Vendula Matějů.

Pokud řidič ve zpětném zrcátku uvidí houkající hasičský vůz, sanitku nebo policejní automobil, neměl by zazmatkovat a okamžitě začít brzdit. Prudké brzdění je nebezpečné z toho důvodu, že například cisterna váží v plném vybavení okolo dvaceti tun a takovýto kolos není lehké okamžitě zastavit. Dále jsou v kabině hasiči, kteří se během jízdy dovybavují ochrannými prostředky. Při prudkém brždění jsou tak ohroženi i oni.

„Další situací, se kterou se řidiči záchranných vozidel při jízdě k zásahu potkávají, je kromě prudkého brzdění také vjezd do křižovatek na červenou nebo ve snaze se uhnout zablokování silnice tak, že tím účastníci provozu celou situaci ještě více zkomplikují,“ dodala Matějů.

Právě z toho důvodu hasiči doporučují dodržovat čtyři jednoduchá pravidla. Nezmatkovat, nebrzdit prudce, dávat záchranný složkám najevo, že o nich víte včasným „vyhozením“ blinkru a také uhýbat až v bezpečném místě.

Kapitolou samou pro sebe jsou cyklisté a chodci. Obzvláště ti, kteří chodí a jezdí se sluchátky. Přes hudbu v uších nevnímají provoz a neslyší přijíždějící hasičské auto. I pro chodce a cyklisty platí, že musí sledovat provoz, neposlouchat příliš hlasitou hudbu a především předvídat. „Situace se ale v posledních letech mění, a to k lepšímu. Přibývá ukázněnějších řidičů i chodců a stejně tak máme mnohem lepší zkušenosti při vytváření záchranářské uličky, která je již relativně dobře v podvědomí účastníků provozu,“ dodala Matějů.

Pro vozy jedoucí se zapnutou světelnou a zvukovou signalizací platí, že musí dát přednost v jízdě všem účastníkům silničního provozu, kteří nejsou připraveni umožnit volný a bezpečný průjezd. Právě třeba hasiči tak musí předvídat i bezohlednost a neočekávané chování ostatních účastníků silničního provozu. „Při jízdě k zásahu zásahová auta, pokud je to možné, nemění používaný jízdní pruh, aby řidiči jedoucí před hasičským autem mohli s dostatečným předstihem umožnit průjezd,“ shrnula jihočeských mluvčí hasičů.

Ostatní řidiči by tak měli počítat s tím, že zásahový vůz jedoucí k zásahu může vjet do protisměru, může jet na červenou, může jet jednosměrkou a nemusí dodržovat nejvyšší dovolenou rychlost. „Přestože naše auta jedoucí k zásahu jsou vozidla s právem přednostní jízdy a my se snažíme dojet na místo zásahu co nejrychleji, jedeme vždy bezpečně. Jezdíme defenzivně, opatrně, pořád je pro nás bezpečnost na prvním místě. Chceme dojet. Jezdíme tak, abychom byli bezpeční nejen pro všechny na silnicích, ale taky sami pro sebe,“ uzavírají jihočeští strojníci, kteří usedají za volant hasičských vozů.

Hodnocení článku je 98 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto HZS JČK

Štítky České Budějovice, hasiči, doprava

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Martin Vyhlídal

Neuvěřitelné co je to za blbce, nevidí neslyší naprostá bezohlednost. Sebrat a roztrhat řidičák na doživotí.

Středa, 15. března 2023, 09:44Odpovědět

Mnoho řidičů se nevěnuje důsledně dopravnímu provozu. Hasiči popisují, jak uhýbat vozům jedoucím k zásahu  |  Doprava  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.