Počasí dnes18 °C, zítra23 °C
Sobota 27. dubna 2024  |  Svátek má Jaroslav
Bez reklam

Proti autům na náměstí lidé podepisovali petici. Chtějí jednat s městem

Vrátit náměstí zpátky lidem, ne autům. To chtějí organizátoři happeningu, který se dnes odpoledne konal na náměstí Přemysla Otakara II. v Českých Budějovicích. Protest byl reakcí na zrušení opatření, která měla zklidnit dopravu v centru města. Omezení ale kvůli nedostatkům zrušil soud a radnice tak vše vrátila do původního stavu.

„Radnice přijala to zrušení omezení jako samozřejmost. Chceme, aby to vrátili zpátky, kde to bylo, a začali pracovat na komplexním řešení dopravy v centru Budějovic. My v něm auta nechceme, podle nás to centrum nesnese. Druhá věc je, že jsme chtěli, aby se radnice chovala zodpovědně, v souladu s nějakým trendem, který je tady nastavený,“ komentoval za organizátory důvod happeningu Michal Hořejší.

Šlo o první akci, na které mohli lidé proti dopravě na náměstí podepisovat petici. V protestech chtějí organizátoři pokračovat. „Přišlo mi urgentní se k tomu teď takto vyjádřit. Iniciujeme petici, na základě které chceme pak komunikovat s městem," dodal Hořejší. 

Doprava na náměstí tématem happeningu. Centrum nesmí být dopravní zkratkou, říkají organizátoři

Centrum nesmí být dopravní zkratkou ani parkovištěm. To je jasný názor aktivistů, kteří chtějí příští týden upozornit na svůj postoj happeningem v centru Českých Budějovic. Vadí jim, že lidé opět mohou projíždět přes českobudějovické náměstí tak,...

Na protest, který se konal v den jednání zastupitelstva, dorazilo několik desítek lidí. Někteří si přinesli cedule s dopravními značkami pěší zóny. Směrem k radnici zněla hesla, že auta na náměstí nepatří. „Zavedená omezení jsme uvítali. Nerozumím tomu, proč byla zrušena a už vůbec nechápu, proč proti tomu radnice nijak nebojovala. Náměstí má patřit lidem, mají se tu potkávat a trávit tady čas. Aut tady jezdilo mnohem míň a bylo to příjemnější. Chceme to zpátky,“ řekl jeden z účastníků happeningu.

Do původního stavu se doprava na náměstí vrátila v březnu. Předtím lidé nemohli parkovat na severní straně náměstí, projet do centra ulicí U Černé věže nebo z centra ulicí Biskupská. Nařízení ale napadli živnostníci u soudu a ten omezení zrušil.

Vedení radnice už dříve uvedlo, že jde o provizorní řešení, které bude chtít upravit a dopravu v centru opět zklidnit, vše se podle něj ale musí řešit komplexně. Náměstek primátorky Lubomír Bureš (ANO) před časem uvedl, že novým řešením se v pozdější době bude město zabývat. Kdy přesně ale zatím není jasné.

Hodnocení článku je 70 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Elmira Talířová

Štítky doprava, náměstí, omezení, centrum, České Budějovice

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Proti autům na náměstí lidé podepisovali petici. Chtějí jednat s městem  |  Doprava  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.