Počasí dnes5 °C, zítra7 °C
Sobota 20. dubna 2024  |  Svátek má Marcela
Bez reklam

ŘSD má stavební povolení na část dálnice D3 z Kaplice k Nažidlům

Ředitelství silnic a dálnic (ŘSD) má stavební povolení na 12 kilometrů dlouhý úsek dálnice D3 z Kaplice k Nažidlům na Českokrumlovsku. Začít stavět ho chce v letošním čtvrtém čtvrtletí. Na twitteru o tom informoval ředitel ŘSD Radek Mátl. Předpokládané náklady na stavbu jsou 6,1 miliardy korun bez DPH.

„Ministerstvo dopravy vydalo stavební povolení na akci Kaplice, nádraží - Nažidla,“ uvedl Mátl. ŘSD na tento 12kilometrový úsek vypsalo v březnu výběrové řízení, nyní dokončuje majetkoprávní přípravu. V březnu zahájili silničáři také výběrové řízení na zhotovitele D3 mezi Nažidly a Dolním Dvořištěm na Českokrumlovsku. Tam činí předpokládané náklady 1,2 miliardy korun.

Část mezi Kaplicí a Nažidly bude podle dřívějších informací Mátla hotová v roce 2026. O rok dříve by mohlo ŘSD dokončit úsek od Nažidel k hranicím s Rakouskem, který chce začít stavět koncem letošního roku. Část D3 od Nažidel k hranicím bude dlouhá asi 3,5 kilometru. „Je to de facto rozšíření stávajícího dvoupruhu na čtyřpruh a stavba jedné mimoúrovňové křižovatky Dolní Dvořiště. Myslím si, že se nám podaří na konci roku 2023 zahájit a v roce 2025 tam budeme jezdit,“ řekl loni Mátl. Úsek zahrne i pět mostů, jak vyplývá z informací ŘSD.

ŘSD pracuje i na jiných úsecích D3 ve směru z Českých Budějovic k hranici s Rakouskem. Loni v únoru začalo stavět část mezi Třebonínem a Kaplicí za 1,87 miliardy korun bez DPH a úsek dlouhý 8,6 kilometru chce zprovoznit koncem roku 2024. Stavba navazuje na budovaný dálniční obchvat Českých Budějovic.

V provozu je nyní 70 kilometrů D3, která má spojit Prahu s Českými Budějovicemi a rakouskými hranicemi. Měřit by měla 170 kilometrů. Celá D3 z Prahy k hranicím včetně středočeských částí by měla být podle ministerstva dopravy hotová do roku 2030, jihočeská část do roku 2026.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Jakub Bartoš

Štítky ČR, stavby, silnice, D3, Jihočeský

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

ŘSD má stavební povolení na část dálnice D3 z Kaplice k Nažidlům  |  Doprava  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.