Počasí dnes24 °C, zítra25 °C
Neděle 28. dubna 2024  |  Svátek má Vlastislav
Bez reklam

Meteorologové zpřísnili výstrahu před sněhem. Řidiči by měli být opatrní

V úterý večer a v noci na středu by měli být řidiči opatrní. Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ) zpřísnil výstrahu, což platí i pro Jihočeský kraj. Hůře sjízdné mohou být silnice ve vyšších polohách. Vysoký stupeň nebezpečí platí na Šumavě.

V souvislosti s poměrně velkým množství srážek a očekávaným poklesem teploty byly na území kraje vyhlášeny výstrahy před sněhem nebo možným náledím. Zejména v oblasti Šumavy může být stupeň nebezpečí vyšší, vzkázala na sociální síti X jihočeská pobočka Ředitelství silnic a dálnic ČR (ŘSD).

Před sněhem i větrem varovali také meteorologové. „Během odpoledne se rozfouká mírný severní vítr s nárazy kolem 15 m/s, na horách čerstvý s nárazy kolem 20 m/s (70 km/h) a z prachového sněhu se v polohách nad 600 m začnou vytvářet sněhové jazyky, v polohách nad 900 m závěje,“ uvedl dnes ČHMÚ v předpovědi krátce po poledni. 

Jen za poslední tři dny na Jihočeského kraje silničáři na údržbu komunikací ve správě ŘSD spotřebovali více než 400 tun soli, 130 tisíc litrů solanky a přes 30 tun inertních materiálů, informovalo ŘSD. 

Pro zimu 2023/2024 měla Správa a údržba silnic Jihočeského kraje naskladněno 36 tisíc tun posypové soli a 57 tisíc tun interních materiálů. Sklady byly před zimou tedy naplněné ze 100 procent. Před nadcházející zimou správa nakoupila materiál za 70 milionů korun.

Jihočeští silničáři mají před zimou plné sklady. Do údržby přibyla jižní tangenta

Správa a údržba silnic Jihočeského kraje (SÚSJčK) je připravena na nadcházející zimní měsíce. Sklady jsou plné materiálu a investice opět zamířily do nové techniky. Novým úsekem zařazeným do zimní údržby je jižní tangenta.

Již 1. listopadu začala ve všech okresech nepřetržitá dispečerská činnost, která zajišťuje monitoring povětrnostních podmínek ve všech lokalitách Jihočeského kraje. „Od 27. listopadu 2023 je vyhlášen nepřetržitý provoz na všech závodech,“ uvedla ředitelka správy Andrea Jankovcová

Hodnocení článku je 60 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto pixabay.com

Štítky čhmú, počasí, výstraha, řsd, doprava

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Meteorologové zpřísnili výstrahu před sněhem. Řidiči by měli být opatrní  |  Doprava  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.