Počasí dnes23 °C, zítra25 °C
Neděle 28. dubna 2024  |  Svátek má Vlastislav
Bez reklam

V jižních Čechách napadlo až 75 centimetrů sněhu. Kalamitní stav, objevují se polomy

, aktualizováno 2. prosince 2023, 7:52

V jižních Čechách napadlo v noci místy až tři čtvrtě metru sněhu. Situace se blíží kalamitnímu stavu, řekla dnes ředitelka Správy a údržby silnic (SÚS) Jihočeského kraje Andrea Jankovcová. Hlavní tahy jsou sjízdné, silničáři mají v terénu všech 200 sypačů. Na silnici II/163 u Dolního Dvořiště naboural kamion do sypače, který jel před ním, silnice je zavřená. Kvůli těžkému a mokrému sněhu se začínají objevovat polomy. Lidé by měli zvážit, zda dnes jezdit autem, řekla Jankovcová.

Podle meteorologů se budou ve východní polovině kraje místy tvořit sněhové jazyky, nejvyšší denní teploty budou od minus tří k nule stupňům Celsia.

„Venku máme nepřetržitě všechnu techniku a lidi. Je to po celém kraji, největší problémy jsou na Prachaticku, Českokrumlovsku, Českobudějovicku a Jindřichohradecku. V Prachaticích je i tři čtvrtě metru sněhu, jak je sníh je těžký a mokrý, začínají se objevovat i polomy. Sníh neustále dál padá. Je to opravdu kalamitní stav," řekla ředitelka.

Mrzne a na rozdíl od pátku sníh netaje. Všechny hlavní tahy v kraji jsou sjízdné. Zavřená je silnice II/163, kde jel za sypačem kamion a narazil do něj.

Jihočeští hasiči přes noc zasahovali u 71 událostí, které byly spojené se sněhovou nadílkou. „64 případů popadaných stromů a větví na komunikace, nejvíce na okr. ČB, ČK, TÁ. V 7 případech jsme byli voláni k dopravním nehodám nebo uvíznutí v závěji. Od včerejší 16. h máme celkem 120 zásahů,“ sdělila mluvčí jihočeských hasičů Vendula Matějů

Sníh komplikuje dopravu v kraji. V Dolním Bukovsku skončilo auto v rybníku

Vydatné sněžení komplikuje dopravu na jihu Čech. Hasiči během pátečního dopoledne zasahovali u pěti dopravních nehod. V Dolním Bukovsku museli z rybníku vytahovat osobní auto. Do nedělní půlnoci může navíc v Jihočeském kraji podle meteorologů...

Česko čeká mrazivý víkend plný sněhu, uvedl v pátek Český hydrometeorologický ústav. Na většině území může napadnout až 25 centimetrů sněhu, ojediněle až 35 centimetrů. Na mnoha místech se budou podle předpovědi tvořit sněhové jazyky, místy i závěje. V kraji bude dnes zataženo se sněžením, přes den i vydatným, které bude k večeru zvolna slábnout. Nejvyšší denní teploty od minus tří k nule, na horách minus pět až minus dva budou již dopoledne, odpoledne se bude ochlazovat.

Sněhová nadílka byla od rána po celém kraji. „Aktuálně nafoceno. Sídliště Šumava, Branišovská. Sníh mám po kolena a pes mi úplně zapadl ve sněhu. Bohužel, není kde se vyvenčit,“ popsala pro Budějckou Drbnu v sobotu ráno obyvatelka Českých Budějovic Marcela Klímová, která redakci zasala fotografie.

České Budějovice v sobotu ráno. Foto: Marcela Klímová

Dopravu na jihu Čech komplikovalo sněžení i celý pátek. Neprůjezdný byl večer téměř tři hodiny hlavní tah na Rakousko I/3 ve směru z Velešína na Dolní Dvořiště. Silnici blokovaly kamiony. Policie evidovala v kraji přes 83 nehod.

Hodnocení článku je 88 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Marcela Klímová, Dana Boorová, Jakub Bartoš

Štítky ČR, počasí, silnice, sjízdnost, Jihočeský

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Richard Schmidtmajer

Proč nejsou uklizené chodníky? Když ještě stát praktikoval robotu, museli jsme s vlastním nářadím, ve svém volném čase a zadarmo uklízet veřejná prostranství před svými domy, tak to chodila městská policie a buzerovala a vyhrožovala pokutou když nebylo ošornováno. Dnes si chodníků nikdo ani nevšimne. A kde je městská policie? Prohání radnici aby se postarala? To asi ne.

Pondělí, 4. prosince 2023, 07:06Odpovědět

Oto Loos

divné v zimě padá sníh

Sobota, 2. prosince 2023, 13:40Odpovědět

Jan Strapina

Takže pro jihočecháčky globální oteplování evidentně neplatí,chá chá!!!!!!!!!

Sobota, 2. prosince 2023, 09:37Odpovědět

V jižních Čechách napadlo až 75 centimetrů sněhu. Kalamitní stav, objevují se polomy  |  Doprava  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.