Počasí dnes18 °C, zítra23 °C
Sobota 27. dubna 2024  |  Svátek má Jaroslav
Bez reklam

Na jihu Čech může na některých silnicích komplikovat dopravu sněžení

Na jihu Čech může na některých silnicích komplikovat dopravu sněžení. Silničáři kvůli tomu udržují vozovky od nočních hodin. Výrazné ochlazení od severovýchodu dorazilo do Česka přesně podle předpovědi a v Pošumaví spadlo 15 až 25 milimetrů srážek. Sněhu může na některých místech napadnout až 25 centimetrů.

Vltava v Českém Krumlově je na třetím stupni povodňové aktivity

Hladina Vltavy v Českém Krumlově byla v sobotu ráno na druhém stupni povodňové aktivity. Její výška dnes dosahovala 219 centimetrů. Odpoledne se hodnota opět dostala na třetí stupeň, který je na 220 centimetrech. Vyplývá to z aktuálních informací...

Venku máme od noci asi 160 vozů, což je veškerá technika. Kde nemůžeme solit, zůstává na silnici ujetá vrstva pokrytá inertem. Nemáme žádnou zprávu o tom, že by někde uvízly kamiony, nebo se kvůli počasí tvořily kolony. Vzhledem k tomu, že je neděle, tak doprava zatím není tak intenzivní," řekl dispečer Správy a údržby silnic Jihočeského kraje Jan Boško.

Teploty po ránu klesly na jihu Čech pod bod mrazu. Podle předpovědi meteorologové očekávají, že bude sněžit celý den. „Zatím to vypadá, že největší srážky budou v jihozápadní části kraje, což znamená hlavně Šumavu. Ale jinak by mělo sněžit na území celého kraje," řekla Renata Uhlíková z budějovické pobočky Českého hydrometeorologického ústavu (ČHMÚ).

Výrazné ochlazení od severovýchodu dorazilo do Česka přesně podle předpovědi, uvedl v neděli ČHMÚ.

„Déšť tak postupně přecházel do srážek sněhových. V pásu od východu a severovýchodu Česka až po Šumavu spadly i poměrně vydatné srážky. Nejčastěji se jednalo o 5 až 15 mm, ale v Pošumaví většinou o 15 až 25 mm. Rozložení i množství srážek bylo velmi rozdílné a výrazně ho ovlivnila orografie našeho území i aktuální poloha srážkového pásma,“ uvedli meteorologové. 

Někde se mohou tvořit zmrazky a náledí. Podle výstrahy Českého hydrometeorologického ústavu lze očekávat, že na Českokrumlovsku, Vimpersku a Prachaticku dnes napadne až 25 centimetrů sněhu.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Michael Daněk

Štítky ČR, počasí, silnice, sníh, sjízdnost, Jihočeský

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Na jihu Čech může na některých silnicích komplikovat dopravu sněžení  |  Doprava  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.