Počasí dnes21 °C, zítra19 °C
Pondělí 20. května 2024  |  Svátek má Zbyšek
Bez reklam

Český Krumlov plánuje výstavbu nových parkovišť a zvažuje možnost umísit do města parkovací věže

S nedostačující kapacitou parkovacích míst má v Českém Krumlově pomoci výstavba několika nových parkovacích ploch. První vyroste u sídliště Mír a nabídne 80 míst. V plánu jsou ale další tři projekty s celkem 45 parkovacími místy. Zástupci města uvažují také nad možností velkokapacitního parkovacího domu nebo několika parkovacích věží.

Vedení Českého Krumlova si uvědomuje dlouhodobě nedostačující kapacitu parkovacích míst a rozhodlo se proto investovat téměř devět a půl milionu korun do výstavby parkoviště na sídlišti Mír. V Šeříkové ulici tak do konce září vznikne 80 nových parkovacích stání.

„V plánu je smíšený parkovací model kombinující placené a volné stání. Parkování na Míru bude převážně zdarma, ale pro zájemce, kteří chtějí mít své stání jisté, umožníme rezervaci konkrétního parkovacího místa za 500 korun na měsíc,“ přiblížil starosta města Alexandr Nogrády s tím, že radnice nyní zjišťuje, zda bude o tyto rezervace mezi občany zájem.

POLITICKÁ KORIDA: Jak by se měla vyřešit otázka parkovacího domu na sídlišti Máj?

V budoucnu by řidiči měli využívat nový parkovací dům, který chce město postavit na českobudějovickém sídlišti Máj. Téma vyvolalo vášnivou debatu na nedávném jednání zastupitelů. Jak by se měla vyřešit otázka parkovacího domu na sídlišti Máj? Na...

Důvodem pro toto rozhodnutí je dle starosty jak nedostatečná kapacita parkovacích míst ve městě, tak specifická poloha vybrané lokality. „Nedaleko sídliště je velké parkoviště obchodního domu, které by při špatně nastaveném finančním modelu parkoviště mohlo přetahovat velkou část zájemců o parkování,“ vysvětlil.

Dalším důvodem je pak historie vybrané plochy, na které bude nové parkoviště stát. Ta sice dříve neměla žádné oficiální určení, přesto místním sloužila jako provizorní parkoviště. „Lidé tam už řadu let parkují na nezpevněném travnatém povrchu. Kdybychom tam parkování nyní zpoplatnili, určitě by se to setkalo s velkým odporem,“ doplnil starosta.

Zahájení stavebních prací město plánuje na 13. května. Hotovo bude konce září. Stavbu provede společnost Dopravní stavby HP Bohemia. Přeložka místní komunikace a výstavba nových parkovacích ploch zcela uzavře provoz v Šeříkové ulici před domy čp. 188 a 189. Příjezdová cesta ulicí Lipová bude průjezdná oběma směry.

Zvažují výstavbu parkovacích věží

Kromě parkoviště u sídliště Mír plánuji v Krumlově další tři projekty v lokalit Za Nádražím. Parkoviště Slepá kolej, které v současné chvíli nabízí 36 parkovacích míst, se rozroste o dalších 18. Celkem tam tak bude k dispozici 54 stání. O stejný počet míst se rozšíří také parkoviště v Železné ulici a dalších devět stání vznikne u bytové domu s číslem popisným 252.

„V současné době uvažujeme i nad dalšími podobnými projekty, které by s řešením nedostatečného parkování mohli pomoct. Promýšlíme jak možnost výstavby velkokapacitního parkovacího domu, tak využití parkovacích věží, které nezaberou tolik místa a mohly by být umístěné v blízkosti sídlišť,“ nastínil budoucí plány města Norgrády.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto pixabay.com

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Český Krumlov plánuje výstavbu nových parkovišť a zvažuje možnost umísit do města parkovací věže  |  Doprava  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.