Počasí dnes8 °C, zítra9 °C
Pátek 13. září 2024  |  Svátek má Lubor
Bez reklam

Pokládka asfaltu zcela uzavře silnici na Libínské sedlo, omezení potrvá tři dny

Hlavní tah z Prachatic na Volary čeká od pátku 30. srpna třídenní uzavírka. Důvodem je dokončování výstavby stoupacího pruhu od Americké zatáčky směrem k Libínskému sedlu. Dosud fungoval provoz na silnici v kyvadlovém režimu.

Stoupání silnice II/141 na Libínské sedlo bylo v minulosti velice nebezpečné. Jen mezi lety 2017 a 2021 se v místě známém jako Fefry stalo 141 dopravních nehod, z nichž dvě měly tragické následky. Jihočeský kraj se proto rozhodl v úseku přidat nový stoupací pruh, který by měl celý úsek učinit výrazně bezpečnějším. Rekonstrukce začala 26. března a její rozpočet činí téměř 67 milionů korun.

Stavba, kterou provádí firma STRABAG Silnice, dosud využívala pouze částečnou uzavírku, řízenou kyvadlově pomocí semaforové světelné signalizace. Směrem na Volary po silnici II/141 byla tedy trasa pro vozidla do 15 tun průjezdná. Nákladní automobily nad 15 tun jedoucí směrem na Volary a Strážný pak byly odkloněny od Prachatic na kruhové křižovatce u Těšovic na silnici II/145 směrem na Husinec a Vimperk. Pokračovaly dále po I/4 směrem na Strážný, popřípadě po I/39 směrem na Volary.

Dokončení stavby a finální pokládka asfaltové plochy si však nyní vyžadují kompletní uzavírku silnice. Trvat bude tři dny.

„Stavební realizace stoupacích pruhů směřuje ke svému dokončení a v jejím závěru bude položena finální obrusná vrstva. Technologie pokládky vyžaduje celkovou uzavírku silnice pro všechna vozidla, včetně autobusové dopravy, na nezbytně krátkou dobu,“ sdělil mluvčí Jihočeského kraje David Hocke.

Celková uzavírka tak proběhne od 30. srpna do 1. září, tedy od pátku do neděle, aby omezení na silnici bylo co nejmenší. Objízdná trasa pro automobily bude vedena po silnici II/143 z Prachatic směrem na Chroboly a dále po II/165 na Ktiš a Zbytiny. Nákladní doprava bude využívat stále stejnou objízdnou trasu směrem na Vimperk.

Od 2. září bude stavba pokračovat za částečné uzavírky až do 10. září, kdy bude dle předpokladu zhotovitele zcela dokončena, a to s významným časovým předstihem.

Hodnocení článku je 80 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto se svolením Jihočeského kraje

Štítky silnice, libínské sedlo, Prachatice, jihočeský kraj, rekonstrukce, doprava, bezpečnost, nehody

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Pokládka asfaltu zcela uzavře silnici na Libínské sedlo, omezení potrvá tři dny  |  Doprava  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.