Počasí dnes11 °C, zítra9 °C
Úterý 16. dubna 2024  |  Svátek má Irena
Bez reklam

MHD k sobě v novém koridoru nepustí ani taxíky

Není to tak dlouho, co vás Budějcká Drbna informovala o takzvaném Koridoru městské hromadné dopravy. Je to jako se vším – jedni jsou pro a druhá skupina zase proti. Tentokrát mě zajímalo, co na preferenční pruhy autobusů a trolejbusů či zákazy odbočení v centru města řeknou ti, pro které je volant obživou. Taxikáři.

Ti najezdí po Budějcích stovky kilometrů za týden a znají to tady jako své boty. Ale i oni budou muset ustoupit plánům radnice a Dopravního podniku. I když v některých městech do vyhrazených BUS pruhů taxikáři vjíždět mohou, pod Černou věží to platit nebude.

„Vozy taxi bychom do preferenčních bus pruhů klidně pustit mohli. Ale jde především o to, že vozy taxislužeb nebudou mít k dispozici systém jako vozy dopravního podniku. Nemohli by si tedy například na křižovatce vyvolat na světelné křižovatce zelenou jako autobusy a trolejbusy. Pak celý systém ztrácí smysl,“ vysvětluje důvod Daniel Šesták ze společnosti Mott MacDonald, která má projekt Koridor MHD také na starosti.

Samotní řidiči taxíků zatím mohou jen vyčkávat. To Budějcké Drbně potvrdil i řidič Karel, s nímž se vezla v pátek v noci domů. „Až to spustí, tak se teprve uvidí. Já jsem o tom akorát jen četl, nic víc. Ale například o tom zákazu odbočení ze Sadů na Husovku nebo na Rudolfovskou si myslím, že mně osobně to moc vadit nebude. Já totiž jezdím většinou jen v noci, a to už to bude zase průjezdné. A když, já si cestičku vždycky najdu,“ usmál se sympatický taxikář.

Jeho slova tak trochu potvrzovala i dispečerka z jedné taxikářské firmy. „O koridoru tedy zatím nic moc nevíme, já určitě ne. Ale pokud se někde nebude dát zatočit anebo nebudeme moci jezdit vyhrazenými pruhy, tak se nás to určitě dotkne. Rozhodně nikdo z našich kluků z toho nadšený nebude, ale uvidíme, co ukáže až čas,“ míní slečna u telefonu.

Podobně jako vozidla taxi na tom budou i cyklisté. Milovníci kol také nebudou moci speciální pruhy pro MHD používat. „Zde jde hlavně o bezpečnost. Ne, že bychom nechtěli podporovat cyklisty, ale pokud musí naše vozidlo objet cyklistu, pokaždé musí výrazně vjet do protijedoucího pruhu,“ zdůraznil Daniel Šesták.

Štítky městská hromadná doprava, Drbna.cz, cyklista, České Budějovice, Černá věž

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

MHD k sobě v novém koridoru nepustí ani taxíky  |  Doprava  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.