Počasí dnes8 °C, zítra6 °C
Pátek 19. dubna 2024  |  Svátek má Rostislav
Bez reklam

Nejen zasněžené chodníky uklidí radnice za 25 milionů

Že by se konečně i Budějčáci dočkali? Že by to konečně během zimního období vypadalo v hlavním městě jižních Čech jako v zimě? Už to tak vypadá.

S bílou nadílkou, která pokryla ulice a chodníky Budějovic, museli do práce vyrazit i ti, kteří se starají, aby městské chodníky a silnice byly bezpečné. Chodcům i řidičům. Na to má radnice z celkového rozpočtu vyčleněné peníze.

„Schválený městský rozpočet na rok 2012 počítá s celoroční údržbou komunikací. To znamená komunikace, chodníky, cyklostezky, parkoviště a podobně. Částka pětadvacet milionů korun tedy slouží k úklidům na jaře, v létě, na podzim i v zimě,“ vysvětlila tisková mluvčí radnice Jitka Welzlová.

Drbnu také zajímalo, jestli městská kasička něco ušetří, když je letos zima tak mírná. „Hovořit o úsporách v lednu je předčasné, i v případě mírné zimy se totiž denně uklízí,“ dodala mluvčí magistrátu.

Město nejen v zimních měsících tedy uklízí společnost .A.S.A. Při větších přívalech sněhu je do ulic připravena vjet technika, například silničních sypačů je připraveno hned osm. Jsou to čtyři Multicary, dva Unimogy, jeden Mercedes a jedna Škoda 706. Samozřejmostí je i ruční úklid. .A.S.A. má také pro zimní úklid komunikací vypracovaný harmonogram, která říká, jaké části města mají v čištění přednost.

Červenou čarou mají uklízecí čety vyznačené ty trasy, které se musejí vyčistit od sněhu jako první. Jsou to nejdůležitější budějcké ulice. Zelená barva pak vyznačuje cesty, které přicházejí na řadu po červených. Sem patří například komunikace na velkých sídlištích či centrum města. Modré trasy přicházejí na řadu jako poslední, to jsou většinou budějcké čtvrti jako Rožnov, Roudné či Suché Vrbné.

Podle webového serveru www.uamk.cz byly všechny cesty na Budějovicku kolem úterního poledne sjízdné s opatrností, ležel na nich totiž mokrý a rozbředlý sníh.

Štítky zima, chodník, radnice, Jihočeský kraj, České Budějovice, Mercedes-Benz

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Václav Fridrich

Tak Lidická a Mánesovka patří karji, ty město za své nikdy nečistí :-)

Úterý, 17. ledna 2012, 14:17Odpovědět

Hawky

Ještě jsem i všiml, že Lidická a Mánesova nejsou označeny vůbec.....ty se čistit nebudou?

Úterý, 17. ledna 2012, 13:47Odpovědět

Hawky

No viděl jsem v prosinci, kdy po sněhu nebylo ani památky brázdit ulice čistící vůz, který neměl co čistit...že by pozůstatek z dob minulých? Proinvestovat letošní peníze, aby se příští rok nekrátil rozpočet? Jinak ulice dobrý, ale já neviděl nikoho po celou dobu, co je zákon o úklidu chodníků městy v platnosti, tyto uklízet....děláme to sami obyvatelé za město. Bydlím v Pabláskovce.

Úterý, 17. ledna 2012, 13:14Odpovědět

Nejen zasněžené chodníky uklidí radnice za 25 milionů  |  Doprava  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.