Počasí dnes19 °C, zítra20 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

Drbnička na Vltavě - reportáž přeživších.....

Ve středu večer vyrazil náš DRBNA TÝM na řeku Vltavu, aby pro vás připravil reportáž o tom, jak to na naší vodácky nejvytíženější řece před sezonou vypadá. Vypravili jsme se na nejvíce sjížděnou vodáckou trasu Vltavy. Díky přehradní nádrži Lipno tento úsek zaručuje splavnost jak v době sucha tak i v době dešťů..

Tato vodácká trasa a její okolí je od roku 1997 prohlášena za chráněnou krajinnou oblast a  při pěkném počasí si ji opravdu vychutnáte. Podél řeky potkáte řadu zajímavých historických objektů, které určitě stojí za návštěvu. Například můžete vidět zámek v Českém Krumlově, klášter ve Vyšším Brodě, zříceninu Dívčí Kámen a mnoho dalších, ale také nádhernou přírodu kolem koryta řeky.

Ve středu večer jsme zahájili výpravu. Dorazili jsme do Vyššího Brodu do kempu Pod hrází, kde většina vodáků začíná svou trasu. Kemp se nachází na pravém břehu řeky Vltavy, hned pod hrází vodního díla Lipno II.

Je oplocen a vstup je povolen pouze ubytovaným. Kromě stanování, které jsme zvolili i my,  nabízí kemp také 8 chatek a 22 pokojů v nově postaveném Vodáckém centru Vyšší Brod. Dorazit sem můžete autobusem, vlakem  (zastávka je přibližně 4 minuty od kempu) nebo autem (v areálu je  parkoviště)

Za jednu zde strávenou noc zaplatíte 70 Kč za osobu (děti do 5 let - zdarma), za malý stan (3 - 4 osoby)  30 Kč a za velký 50. Za auto si připlatíte 60 korun, za psa 30. Školy mají zvýhodněné ceny. Za 20 Kč se můžete osprchovat, WC oproti menším kempům bylo poměrně čisté. Potěší vás zde nabídka potravin v místním kiosku, nechybí také půjčovna kol (200 Kč) i lodí a vodáckého vybavení.

Ve čtvrtek večer jsme vyrazili na dvoumístných raftech Pálava, půjčených od společnosti Vydra, směr Zlatá Koruna. Potkali jsme několik stánků s občerstvením i hospůdek, projeli jsme i krásným úsekem v Rožmberku. Tam trvá plavba přibližně dvě hodiny.

Druhý kemp, který jsme na naší trase o přibližně dvě a půl hodiny později vyzkoušeli, byl U Fíka v Loděnici Nahořany, jen několik metrů od kempu a občerstvení u Jury. I zde je hodně místa pro stany, jsou zde slušné sprchy i WC. Ceny za ubytování a stravování jsou stejné jako ve Vyšáku. Místní kiosek je umístěn mezi stromy a nabízí dva druhy piva a výběr asi z deseti jídel.  Pokud sem zavítáte, musíte  vyzkoušet místní Fíkovici. Jen pár kroků odtud je také restaurace Na cihelně.  Ani jeden z podniků nám neudělal radost, nepozdržel zavírací dobu do pozdějších hodin, většinou se zavíralo před půlnocí.

Černým puntíkem na jinak poklidném večeru v areálu byla noční krádež několika mobilů a peněženek ze stanů studentů základní školy, která zde přespávala. A také vysokohorské přirážky při nákupu v místním obchůdku.

Další naší zastávkou byl kemp Viking ve Větřní – Na Pískárně, který vám kromě standardních služeb (parkoviště, ubytování, toalety, sprchy a nově ubytování v chatkách) nabídne i výbornou domácí kuchyni. Tu jsme okusili i my a velice jsme si pochutnali. Místní hospůdka nabízí v případě nepovedeného počasí útulné posezení ve vnitřních prostorách. Samozřejmostí je také venkovní posezení pod slunečníky nebo prostorným přístřeškem.

Součástí kempu je půjčovna lodí a raftů. I zde se můžete vyspat ve stanu (20-35 Kč) nebo v chatce, kterých je  u Vikinga 30 (500-600 Kč za noc ). Za dospělou osobu pak 40 Kč a za děti 20 Kč, domácí mazlíček vás přijde na pouhých 15 Kč.

Třetí vylodění jsme provedli v Českém Krumlově. Od Fíka trvá cesta přibližně tři hodiny. Tam  se můžete vyspat a pobavit v kempu Vltavan v Novém Spolí. Pivo mají dobré a zelená i tady chutnala stejně jako na předešlých zastávkách. Jen ty pánské záchody nebyly zrovna voňavé. Ale to asi nikde.

My jsme zakotvili ještě o kus dál v Novém Spolí, kde zastavila i většina vodáků. Je zde velký prostor pro stany a právě v pátek jich tam bylo opravdu hodně. Najít volné místo nebylo jednoduché. V areálu je kiosek s velkým zastřešeným prostorem, kde mají standardní výběr jídel, točí tu pivo za stejnou cenu jako všude jinde. Za nabití mobilu zde zaplatíte 10 Kč, za ubytování  utratí dospělí 35 Kč, děti 30 Kč, stan 10 Kč, auto vás přijde na 50  Kč.

V době naší plavby se v Českém Krumlově konaly Slavnosti pětilisté růže. Do centra tedy musel vyrazit i Drbna tým s foťákem, tričky a páskou na přelepení úst. Sice už jsme nic z programu neviděli, neboť nás zdrželo příjemné kempové prostředí hned u baru,  ale zato jsme navštívili několik příjemných hospůdek a barů po cestě z kempu do centra. Hned v prvním jsme si získali na svou drbňáckou stranu Lenina, v dalším, B baru, zase pohlednou barmanku. Pouť za odchytem nových členů končila ve vyhlášeném Music baru.

Už ale  bez triček a lepenky na pusu, to všechno nám po cestě došlo. Stejně jako síly po náročném dni na vodě. A tak jsme se raději vydali v 6 hodin ráno zmapovat snídaňové menu. Párky, klobásy, paštika, pečivo, koblihy. Stejná nabídka, jakou vám udělají ve všech kempech, snídaně  vás nepřijde příliš draho.

Někteří členové týmu zůstali druhý den v kempu, protože neměli sílu pokračovat v cestě. Zbytek se ale nezalekl ani špatného počasí nebo úbytku sil a vyrazil na cestu. Sjel všechny českokrumlovské nebezpečné jezy, ale nepříjemný vytrvalý déšť jej  hnal kupředu stejně jako ostatní vodáky. A tak další zastávkou byla až cílová stanice ve Zlaté Koruně.  Tam dorazil promáčený a zmrzlý polomrtvý tým Drbny po dvou hodinách.

Dospělí se ve Zlatce vyspí za  45 Kč, stan stojí 20 Kč a auto 60 Kč. Je zde tábořiště, přístup k pitné vodě, teplá voda, WC, sprcha, bufet, restaurace, parkoviště a nechybí bezbariérový přístup.

Co jsme na naší plavbě zjistili? Že pivo mají všude stejně dobré, většinou se točí Plznička nebo náš Budvárek.

Že ceny ubytování jsou všude stejné a dva lidé se stanem se v kempu mohou vyspat za 150 Kč a méně. Tedy pokud půjdete hned spát.

Jinak vás jídlo vyjde celkem levně, většinou jde o rychlé pokrmy, u nichž se vejdete do stovky (hamburgery, smažené kuřecí nugety, hranolky, párek, klobása).

Po cestě můžete stavit u břehu i několikrát za pět minut, bary a kempy jsou opravdu skoro v každé zatáčce. Radost nám udělal i plovoucí minibar s míchanými drinky ve Větřní.

Navíc jsme zjistili, že i na téměř nepotopitelném plavidle na klidné řece se lze „udělat“.

O trička a vyblejsknutí se pro Drbnu byl velký zájem... takže co se příště potkat třeba na kole?  :)
 
Výčet z mnoha kempů, které můžete při své cestě navštívit:
  • Kemp Pod hrází – Vyšší Brod
  • Tábořiště U Tří veverek
  • Vodácký kemp U Nojdy Rožmberk n.Vlt.
  • Vodácké tábořiště Pod Čeřínem (Branná)
  • Autokemp Na Pískárně
  • Kemp Nové Spolí Český Krumlov 
  • Kemp ,,Koruna“ Zlatá Koruna
  • Tábořiště Dívčí Kámen
  • Tábořiště Boršov nad Vltavou
  • Tábořiště Rožnov
  • Tábořiště České Vrbné

VÍCE FOTOGRAFIÍ NALEZNETE ZDE!

ČTĚTE TAKÉ:

Drbnička stále pluje....

Drbna na vodě !!!

Autor: CardaR, Budějcká Drbna
Foto: Bezedný Frank, Budějcká Drbna

Štítky Vltava, stan, Vodní nádrž Lipno, Český Krumlov, Vyšší Brod, jídlo, Drbna.cz, pivo, Vladimir Iljič Lenin, Větřní

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Drbnička na Vltavě - reportáž přeživších.....  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.