Počasí dnes5 °C, zítra7 °C
Sobota 20. dubna 2024  |  Svátek má Marcela
Bez reklam

Ekologičtí aktivisté se na Šumavě připoutali ke stromům řetězy

Někteří ze zhruba 45 aktivistů protestujících proti kácení stromů na Šumavě se v úterý ráno připoutali v lokalitě Na Ztraceném ke stromům řetězy. Na místě je policejní zásahová jednotka, která demonstranty odstřihává a vyvádí z lokality, zjistila agentura přímo na místě.

V lokalitě, kde dřevorubci odkorňují poražené stromy a kácejí další, pokračuje blokáda ekologických aktivistů. Na místě je zatím 43 protestujících a další jsou na cestě. Přibližně 25 policistů a strážců Správy Národního parku Šumava dohlíží na pořádek. Do lokality přijela také policejní zásahová jednotka společně s antikonfliktním týmem.

Část demonstrantů se ráno připoutala ke stromům řetězy. "V místech, kde dřevorubci začali kácet, jsme změnili taktiku," přiznal organizátor akce Mojmír Vlašin. "Část účastníků se řetězy připoutala ke stromům, které se mají porazit," dodal.

Policisté však připoutané aktivisty od stromů odstřihli. Čtyři z nich už odvedli z lesa a převezli na sepsání protokolu. Všech pět lokalit, kde má těžba probíhat, poté policie obehnala páskou. Každého, kdo ji překročí, policisté vykážou, při druhém pokusu ho předvedou.

"Na místě i tak zůstává zhruba čtyřicítka lidí," řekl k policejnímu zásahu Vlašín. "Velmi nás potěšilo, že nás přišli podpořit i čtyři členové České ornitologické společnosti. V blokádě pokračujeme z pocitu povinnosti" dodal.

Přímo v lese dohlíží na činnost policistů pracovníci Inspekce Policie České republiky. Jak potvrdila mluvčí inspekce Radka Sandorová, inspektoři nezasahují, ale monitorují situaci a postup policistů. "Naši pracovníci jsou nyní na místě a plní si úkoly vyplývající ze zákona," dodala bez dalších podrobností Sandorová.

Čtěte také: Soud zakázal blokádu Hnutí Duha, na Šumavě se začalo kácet
Čtěte také: Blokáda ekologů je podvodnou kampaní, důsledkem bude více kácení
Čtěte také: Západní Šumava může být kvůli kůrovci za tři roky bez smrků
Čtěte také: Blokádě aktivistů neustoupíme, začneme kácet tento týden

Autor: Dobrin Stojčev, Mediafax

Štítky strom, Šumava, Správa Národního parku Šumava, Policie České republiky, Mediafax, Česká společnost ornitologická, Hnutí DUHA

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Tomáš Paulík

By jim měli rozdat kola s dynamem, aby si ten zásah policie odpracovali ;-)

Úterý, 26. července 2011, 19:13Odpovědět

Frank Flint

To jsou ty plyni ne? Ten Biomasa? A nehraje von na kytaru?

Úterý, 26. července 2011, 19:13Odpovědět

Libor Matoušek

Ekologisté, kteří tam jedí svačiny z igelitových sáčků a večer se půjdou kouknout na telku při svíčkách, protože televizi můžou sledovat i bez elektřiny. No a před spaním "někam" přiloží trošku biomasy...

Úterý, 26. července 2011, 16:09Odpovědět

Ekologičtí aktivisté se na Šumavě připoutali ke stromům řetězy  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.