Počasí dnes7 °C, zítra7 °C
Úterý 23. dubna 2024  |  Svátek má Vojtěch
Bez reklam

Jihočeská univerzita ztratila další významnou osobnost

Na Jihočeské univerzitě již podruhé v posledních několika měsících zavlál černý smuteční prapor. Uctít má památku prof. Ing. Františka Střelečka, CSc., dr.h.c., který náhle zemřel 22. října.

Emeritní rektor Jihočeské univerzity v Českých Budějovicích, emeritní děkan Zemědělské fakulty a vedoucí Katedry účetnictví a financí Zemědělské fakulty a posléze Ekonomické fakulty Jihočeské univerzity se narodil roku 1936 v šumavských Stachách. V roce 1960 úspěšně absolvoval Vysokou školu v Praze v oboru učitelství ekonomických předmětů. V letech 1971 až 1973 absolvoval postgraduální studium matematické statistiky na Matematicko-fyzikální fakultě Univerzity Karlovy v Praze a dosáhl jmenování kandidátem ekonomických věd v oboru ekonomická statistika. V roce 1990 byl jmenován docentem pro obor automatizované systémy řízení v zemědělství na Vysoké škole zemědělské v Praze a v roce 1993 získal profesuru v oboru zemědělská ekonomika. V roce 2006 byl panu profesorovi udělen čestný doktorát na Slovenskej poľnohospodárskej univerzitě v Nitre v oboru statistické a matematické metody.

Po ročním působení na Střední ekonomické škole v Českých Budějovicích se v roce 1964 stal členem akademické obce českobudějovické Provozně ekonomické fakulty Vysoké školy zemědělské v Praze. Od této doby se nepřetržitě a s plným nasazením věnoval akademické práci až do posledního dne svého života. V letech 1994 až 1998 zastával funkci děkana Zemědělské fakulty JU, v letech 1998 až 2004 byl rektorem Jihočeské univerzity a následně v letech 2004 až 2007 prorektorem JU pro rozvoj. Kromě toho byl členem řady vědeckých rad a dalších odborných orgánů a pracovních skupin.

Pan profesor se nesmazatelně zapsal do dějin vysokých učení v Českých Budějovicích a v České republice i zahraničí jako autor mnoha teoretických i prakticky orientovaných statí, zejména z oblasti ekonomiky zemědělství, ekonomických a finančních analýz podniků.

„V profesoru Františku Střelečkovi ztrácí Jihočeská univerzita uznávaného odborníka, neúnavného vědce, milého a respektovaného kolegu,“ stojí v oficiálním prohlášení Jihočeské univerzity.

Autor: Olga Píšová, Budějcká Drbna

Štítky Jihočeská univerzita v Českých Budějovicích, Praha, České Budějovice, vysoká škola, Ekonomická fakulta Jihočeské univerzity, Matematicko-fyzikální fakulta Univerzity Karlovy, Stachy, Zemědělská fakulta Jihočeské univerzity, Česko

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Jihočeská univerzita ztratila další významnou osobnost  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.