Počasí dnes10 °C, zítra14 °C
Čtvrtek 25. dubna 2024  |  Svátek má Marek
Bez reklam

Jihočeské radnice připravují kondolenční listiny

Většina radnic jihočeských měst připravuje v pondělí veřejnosti k podpisu kondolenční listiny, do nichž budou moci lidé vyjádřit svou účast s úmrtím Václava Havla. Zvony českobudějovické Černé věže se rozezněly ve 12 hodin a bily deset minut, řekla mluvčí radnice Jitka Welzlová.

Kondolenční listiny, do kterých mohou lidé vyjádřit svou úctu k památce a odkazu exprezidenta Václava Havla, připravuje v pondělí řada jihočeských měst. Od pondělního poledne je budou lidé mít k dispozici v Českých Budějovicích před obřadní síní, na radnicích v Táboře, Písku, Třeboni, v Českém Krumlově, v Dačicích a v řadě dalších měst. Na radnicích také visí černé vlajky.

Už od neděle vznikala v jihočeských městech spontálně řada pietních míst, kam se scházeli lidé uctít svíčkami památku Václava Havla. "V Českých Budějovicích chodí lidé k radnici a ke kašně na náměstí, přinášejí svíčky a květiny," řekla Welzlová.

Českobudějovický primátor Juraj Thoma (HOPB) se jako student druhého ročníku na vysoké škole účastnil revolučního dění v roce 1989. Při té příležitosti se poprvé setkal s Václavem Havlem. "Václav Havel byl vůdčí postavou sametové revoluce. Měl pro novodobé dějiny republiky stejný význam jako T. G. Masaryk pro vznik Československa v roce 1918," sdělil Thoma.

Napsal Dobrin Stojcev, Mediafax

Štítky radnice, Václav Havel, Černá věž, Juraj Thoma, České Budějovice, Český Krumlov, Občané pro Budějovice, Tábor, Tomáš Garrigue Masaryk, Písek

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Jihočeské radnice připravují kondolenční listiny  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.