Počasí dnes8 °C, zítra7 °C
Čtvrtek 18. dubna 2024  |  Svátek má Valérie
Bez reklam

Jihočeský hejtman a policejní ředitel ocenili dvacítku policistů i civilistů

Hejtman Jihočeského kraje Jiří Zimola (ČSSD) a policejní ředitel Radomír Heřman ocenili ve čtvrtek 20 policistů i civilistů. Ocenění policejního ředitele za rozvoj Integrovaného záchranného systému pak dostal i hejtman Zimola a starosta Jindřichova Stanislav Mrvka.

Policejní ředitel a hejtmanem předali jihočeským policistům 10 zlatých medailí Krajského ředitelství policie Jihočeského kraje a také 13 stříbrných medailí. Ocenění byli nejen policisté, ale i občanští zaměstnanci policie.

"Jedním z nich je Josef Kejř, hlavní statistik jihočeské policie, jehož rukama prochází veškeré informace o vývoji, struktuře, nárůstu či poklesu kriminality a to v rámci celého území kraje. U policie slouží od roku 1978. Dalším oceněným byla Regina Chalupová, která je hlavním policejním psychologem, u sboru je od roku 1991 a mimo své další činnosti poskytuje i psychologickou posttraumatickou péči obětem závažných trestných činů," řekl Heřman.

Hejtman a policejní ředitel pak předali ocenění dvěma jihočeským občanům, Pavle Talířové a Mirzu Crnovršaninovi, a to za projev jejich mimořádné odvahy a osobní statečnosti. Ve večerních hodinách 3. října 2011 došlo v obci na Římovsku k pokusu vraždy muže středního věku. V té době se poblíž místa činu nacházela Pavla Talířová a Mirza Crnovršanin. Oba jmenovaní nejprve uslyšeli volání o pomoc a následně uviděli neznámého útočníka, který se dopouštěl násilí na muži ze sousedství.

"Napadený muž krvácel z několika bodných ran, které mu útočník zasadil, a bylo nepochybné, že bez cizí pomoci nemá šanci útok přežít. Mirza Crnovršanin se pokusil násilníka zadržet, podařilo se mu jej na chvíli zachytit, násilník se mu však vysmekl a pokusil se o útěk z místa činu. Pavla Talířová, která v tu chvíli stála útočníkovi v cestě, však neztratila duchapřítomnost a odvahu a s nasazením vlastního života i zdraví srazila útočníka na zem. Společně s Crnovršaninem se jim podařilo ozbrojeného pachatele zadržet až do příjezdu policie," vysvětlil Heřman.

Hejtman Zimola při této slavností příležitosti připomněl vzájemnou dobrou spolupráci mezi krajem a složkami Integrovaného záchranného systému včetně policie. „Vážím si toho, že se můžeme sejít při oceňování policistů, civilních zaměstnanců policie a občanů jihočeského kraje právě při ocenění práce a mimořádné občanské statečnosti. V policii i v ostatních složkách IZS mám velkou oporu při řešení nejrůznějších bezpečnostních problematik našeho kraje a to by nebylo možné bez jejich kvalitní práce,“ poděkoval oceněným hejtman Zimola.

Na závěr slavnostního ceremoniálu policejní ředitel předal hejtmanu Zimolovi a starostovi Jindřichova Hradce Stanislavu Mrvkovi zlaté medaile Zásahové jednotky Krajského ředitelství policie Jihočeského kraje za mimořádné zásluhy o rozvoj Integrovaného záchranného systému v kraji a za příkladnou spolupráci s policii při zajišťování bezpečnosti v jihočeském regionu.

Autor: Dobrin Stojcev, Mediafax

Štítky policie, Jihočeský kraj, Jiří Zimola, integrovaný záchranný systém, Stanislav Mrvka, ČSSD, Josef Kejř, Mediafax

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Jihočeský hejtman a policejní ředitel ocenili dvacítku policistů i civilistů  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.