Počasí dnes16 °C, zítra21 °C
Čtvrtek 28. března 2024  |  Svátek má Soňa
Bez reklam

Jiří Kracl: Zatahování politiky do muziky bylo výsadou Karla Kryla, u toho jediného jsem to bral

Po vystoupení se rozloučil zdvihnutím pravačky a zadělal si tak na obrovské problémy. Na bývalého zpěváka legendární Pantery - Phila Anselma - se po akci nazvané Dimebash snesla obrovská vlna kritiky. A to jak od fanoušků, tak i kolegů muzikantů. Video, které tento průšvih zaznamenalo, obletělo celý svět a následky jsou nezanedbatelné. Někteří pořadatelé dávají od Anselmovy světově uznávané kapely Down ruce pryč a je jisté, že tohle jen tak nevyšumí. Že byl údajně pod značným vlivem alkoholu, ho podle mnohých neomlouvá. Velká kauza, nebo jen nafouklá bublina? V Budějcích existuje snad jediný český revival kapely Pantera, s kytaristou Jiřím Kraclem jsme zmíněný incident a vůbec zatahování politiky do muziky probrali.

Kauza kolem Phila Anselma začíná připomínat hon na čarodějnice... Jaký je tvůj názor na Philův exces na festivalu Dimebash?
Tak každopádně to byl trapný výstup, on ten chlast nějak nezvládá,což je zachycený i na „úlovcích“ fanoušků, kteří ho občas někde ožralého natočí…

Phil Anselmo se za své chování oficiálně omluvil. Stačí to?
Mně určitě ano.

Otázkou samozřejmě je, zda se takové chování dá považovat jen za opilecké počínání, nebo je třeba vidět v osobě Phila Anselma nebezpečné monstrum... Možná se to zdá přehnané, ale reakce některých muzikantů jsou až hysterické.
Určitě platí první varianta, kterou jsi nastínil. V dnešní době je asi moderní přehnaně reagovat.

Každopádně co si ty osobně myslíš o zatahování politiky do muziky? Jsi schopný se přenést přes texty, které ti vadí, ale hudebně se ti kapela líbí?
Zatahování politiky do muziky bylo výsadou Karla Kryla, u toho jediného jsem to bral. Žádnou kapelu, která má politické texty, a která se mi zároveň líbí, neznám.

Zažil jsem muzikanty, kteří odmítli hrát třeba na festivalu kvůli tomu, že se domákli, že někdo z další kapely sympatizuje s tou a tou ideologií. Tvůj názor?
K tomu řeknu jen to, že se chovají jako malé děti.

Celá kauza kolem Phila Anselma má ale i druhou stranu... Kontroverze posiluje kult osobnosti. Souhlasíš?
Zrovna Anselmo ten kult osobnosti zvýrazňovat nepotřebuje. Myslím, že na to ani v ten moment nemyslel.

S Dimebags From Hell skládáte poctu zesnulému kytaristovi Pantery Dimebagovi... Není ti trošku líto, že celá kauza vrhá stín i na samotnou Panteru? A že k tomu vlastně došlo na akci věnované této významné kytarové osobnosti?
Nevidím to tak, Pantera už není, Anselmo si jede své projekty. Škoda, že se mu tohle v hlavě urodilo na akci věnovaný Dimebagovi. Za půl roku si na to ale nikdo ani nevzpomene.

Dimebags From Hell jsou poměrně úspěšní. Jakou základnu má Pantera v České republice?
Hrajeme pouze skladby velmi úspěšné kapely, která už není. Fanoušků Pantery je u nás hodně, což se také projevuje na koncertech Dimebags From Hell.

Muzikanti, kteří vedle svých kapel provozují revivaly, si kolikrát povzdychnou, že je škoda, že fanoušky víc zajímají covery než jejich vlastní tvorba. Jaké je srovnání koncertů Dimebags From Hell a Colp, kteří mají takřka totožnou sestavu?
To můžu jen potvrdit, Colp nemá takový hity jako Pantera, s tím jsme naprosto smíření. (smích)

A na závěr... Kdy nejblíže můžeme na Dimebags From Hell vyrazit?
Díky za otázky a pokud budete někde poblíž, tak 2. dubna v Hodoníně, nebo 21. května v Českých Budějovicích ve Fabrice.

Autoři | Foto Facebook

Štítky hajlování, Jiří Kracl, Pantery, Phil Anselm, hudební skupina, politika, Karel Kryl, České Budějovice, Phil Anselmo, Česko, festival

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Jiří Kracl: Zatahování politiky do muziky bylo výsadou Karla Kryla, u toho jediného jsem to bral  |  Kultura  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.