Počasí dnes19 °C, zítra20 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

Buskers fest nabídne Českým Budějovicím znovu po roce pouliční umělce

Pouliční umělce – muzikanty, herce, kejklíře, ale třeba i kreslíře budeme potkávat od pondělí 20. do pátka 24. června v Budějcích. Kulturně barevný festival pak v pátek zakončí Xavier Baumaxa a kapely Vltava, Smutný Karel a The Dark Blue Elephants. Více o akci nám řekl jeden z hlavních pořadatelů František Ciml.

Na co se můžeme těšit letos?
Jako pokaždé jsme na letošní Buskers fest přichystali spoustu zábavy, ze které si vybere naprosto každý. V ulicích Českých Budějovic bude možné potkat muzikanty napříč nejrůznějšími žánry, divadla pro děti i dospělé a letos poprvé i performerky s obřími bublinami z Rakouska nebo kreslíře, který na přání nakreslí portrét. Na Sokolském ostrově bude k vidění i několik výstav.

Busking jakého umělce vy sám považujete za nejzajímavějšího?
Mám rád, když umělec na ulici dokáže své diváky vtáhnout do svého vystoupení. Mistři komunikace s diváky byli v minulých letech Arte della Tlampač. Naprosto živelné je vystoupení Šráji nebo artistek Belle Etage, které vypadá jak z cirkusu.

Buskers v Budějcích pořádáte již šestý rok. Jak se zrodila první myšlenka uspořádat takto zaměřený festival?
Přesně si detaily vzniku myšlenky nepamatuje asi nikdo. Před lety jsem hodně cestoval a po návratu z jednoho výletu jsem si stěžoval Petrovi Znojovi, že mi v Čechách chybí život v ulicích. V evropských metropolích je naprosto běžné, že se na ulici potká dvojice důchodců v pumpkách a podkolenkách s klarinetem a harmonikou a dredatý student s bubínkem a společně si na ulici zajamují. Od těchto stesků nebylo daleko k činům a po několika měsících dřiny a běhání po úřadech vznikl první český festival pouličního umění.

Kde všude bude možné různé umělce potkat?
V podstatě kdekoli v historickém centru města. Namátkou na náměstí, nábřeží, v parku Na Sadech, na Piaristickém náměstí, v Plachého ulici nebo na Lannovce.

Buskers fest je v České republice ojedinělou záležitostí, naopak v jiných zemích je záležitostí běžnou. Sledujete podobné festivaly i v zahraničních městech?
To není úplně pravda. Poté, co jsme ukázali, že je možné otevřít ulice města umělcům, se přidala další. Když nepočítám protestní festivaly v Praze, tak pouličním umělcům byly a jsou věnovány festivaly v Plzni, Jindřichově Hradci nebo čerstvě i v Liberci.

Zahraniční festivaly sledujeme a máme se od nich hodně co učit. Můj sen je podívat se na Ferrara Buskers Festival v Itálii, který vznikl už v roce 1988 a chlubí se tím, že na něj jezdí 800 tisíc diváků nebo na BuskerFest v Torontu.

Autoři

Štítky festival, České Budějovice, Xavier Baumaxa, Vltava (Helsinky), hudební skupina, Česko, Rakousko, Arte della Tlampač, Na Sadech, Itálie, Praha, Toronto

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Buskers fest nabídne Českým Budějovicím znovu po roce pouliční umělce  |  Kultura  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.