Počasí dnes16 °C, zítra21 °C
Čtvrtek 28. března 2024  |  Svátek má Soňa
Bez reklam

Zámky Hluboká i Jindřichův Hradec otevřou proměněné prohlídkové trasy

Několik jihočeských zámků letos otevře obměněné prohlídkové trasy, patří k nim Hluboká, Červená Lhota, Jindřichův Hradec i Kratochvíle. Menší novinky chystá i Český Krumlov, nejnavštěvovanější památka v kraji, kam loni přišlo skoro 430 tisíc lidí. Některé památky zdraží rodinné vstupné o deset korun. Loni objekty, o které se starají jihočeští památkáři, přilákaly 1,2 milionu lidí, což je meziročně asi o 103 200 návštěvníků více.

Zámek Červená Lhota na Jindřichohradecku, známý z pohádky Zlatovláska, získá původní podobu interiérů. Patnáct pokojů v prvním patře zaplní nábytek, obrazy, domácí oltářík či livreje služebnictva. „Návštěvníci tak od 1. dubna uvidí, jak prostory vypadaly kolem roku 1920, kdy zde žila poslední rodina šlechtických majitelů Schönburg-Hartenstein, která si většinu předmětů přivezla z Říma," řekl kastelán Tomáš Horyna.

Zámek Hluboká nad Vltavou restauruje interiéry prohlídkové trasy v druhém patře, hostinské pokoje, které sloužily pro rodinné návštěvy Schwarzenbergů. Český Krumlov, kde je celoročně otevřeno hradní muzeum a věž, o velikonočních svátcích mimořádně zdarma zpřístupní plášťovou chodbu a konírnu. Do příštích let chystá Krumlov zahradní muzeum.

„Konírna je doplněna o stání pro poníka s maketou, na kterou si budou moci děti sednout, je to poník shetlandského typu, stání by jim mělo přiblížit charakter zámeckých stájí, zároveň si s ním budou moci vyhrát," uvedl kastelán Pavel Slavko. Na hlavní prohlídkovou trasu se vrací restaurované rámy obrazů druhé poloviny 17. století. „I obrazárna na druhé trase se zaskví v noblesních, zlatých řezbovaných rámech," dodal Slavko.

Na podzim začne oprava letohrádku Bellarie u otáčivého hlediště, jež potrvá několik let a náklady dosáhnou 30 milionů korun. Hrad a zámek v Jindřichově Hradci otevře 27. května zelené pokoje v Adamově stavení s obnovenou renesanční výmalbou, což stálo přes 400 tisíc korun. „Návštěvníky čekají vyčištěné zářící malby. Pokoje budou daleko více odrážet, jak probíhal dvorský ceremoniál a jak fungovalo šlechtické apartmá, je to byt Adama II. z Hradce," prozradil kastelán Jan Mikeš.

Obnovený renesanční výstavní pavilon Markéta zpřístupní 26. května zámek Kratochvíle na Prachaticku. Koncem května zde začne i několikaměsíční výstava ilustrací Matěje Formana, v srpnu se na hladinu vodního příkopu vrátí po deseti letech představení Divadla Continuo.

Renesanci připomenou i říjnové slavnosti na hradu Nové Hrady na Českobudějovicku. Některé jihočeské památky zdraží plné vstupné, nejvýš o deset korun. „V dalších kategoriích může být v některých případech nárůst o něco vyšší, někde se ale naopak snížilo vstupné s příplatkem za cizojazyčný výklad. Například v Českém Krumlově a na Hluboké se základní vstupné nezměnilo, snížené a rodinné se zvýšilo o deset korun," řekla mluvčí jihočeských památkářů Petra Vacková.

Autoři | Foto Alžběta Lafatová

Štítky Jindřichův Hradec, Český Krumlov, zámek, Zámek Červená Lhota, Červená Lhota, Hluboká, purkrabí, Zlatovláska, Zámek Hluboká, Matěj Forman, Jan Mikeš, Adam II.

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Zámky Hluboká i Jindřichův Hradec otevřou proměněné prohlídkové trasy  |  Kultura  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.