Počasí dnes8 °C, zítra6 °C
Pátek 19. dubna 2024  |  Svátek má Rostislav
Bez reklam

FOTO: Jihočeské Thálie mají své majitele. Nejoblíbenějšími herci jsou Bambasová a Drápela

Herci Jihočeského divadla Daniela Bambasová a Tomáš Drápela obdrželi v sobotu večer ceny Jihočeská Thálie. Tradiční ceny se v Jihočeském divadle rozdávaly už podvacáté. Ocenění opět dostali nejen okřídlenou sošku z keramické dílny budějovického výtvarníka Tomáše Prolla, ale také finanční odměnu Nadačního fondu Jihočeského divadla, šek na deset tisíc korun.

Za nejlepší výkony umělců v roce 2016 byly předány ceny Stanislavy Součkové a Karla Rodena za operní, činoherní a baletní jevištní výkony, ceny Arnoštky a Matěje Kopeckých za jevištní výkony herců Malého divadla, a také ceny pro divácky nejoblíbenější inscenaci, umělce a umělkyni roku.

Pro vítěze v jednotlivých divadelních oborech hlasovali členové odborných komisí z řad novinářů, umělců i osobností činných v oblasti kultury. Diváci pak svým hlasováním tradičně zvolili nejoblíbenějšího umělce, umělkyni a inscenaci roku 2016. „Letos se do této ankety zapojilo 475 hlasujících, z nichž bylo vylosováno šest výherců, kteří získají po dvou vstupenkách na představení do Jihočeského divadla či na Otáčivé hlediště v Českém Krumlově,“ uvedla vedoucí obchodního oddělení Jihočeského divadla Věra Ernstová.

Poroto rozhodla o tom, že držiteli Jihočeské Thálie 2016 se stali v oboru balet Julie De Meulemeester a Zdeněk Mládek, v činohře Věra Hlaváčková a Tomáš Havlínek, v opeřa Ivana Rusko a Alexandr Beň,  za role v inscenacích souboru Malého divadla pak Denisa Posekaná a za trojjediný výkon v inscenaci Ježíšek Superstar Bartoloměj Veselý, Petr Hubík a Martin Dobíšek.

Cenu za nejoblíbenější inscenaci roku 2016 udělili diváci komedii Úča musí pryč!, v níž hlavní roli ztvárnila Daniela Bambasová, kterou také diváci zvolili nejoblíbenější herečkou. Ta tak rozšířila sbírku svých Jihočeských Thálií na dvanáct. Má je doma na polici, říká jim andělé.  

„Je to pro mě docela šok, rolí se mi tentokrát moc neurodilo. Jsem v Jihočeském divadle 35. sezonu a přízeň diváků mě nepřestává překvapovat a dojímat, protože to je pro mě nejvíc. Že jsem je za tu dobu neomrzela, že na mě nezapomínají. Naplňuje mě to velkým štěstím a motivuje do další práce," řekla Daniela Bambasová, kterou v příští sezoně čeká hlavní role ve hře Kalifornská mlha. S rolí učitelky v komedii Úča musí pryč! nejdřív trpěla, postava ji nebavila, než pochopila, že diváci jí fandí.

„Není to jen bezbřehá komedie, je v ní i druhá část," dodala herečka. Komedii Úča musí pryč! ocenila i Věra Hlaváčková, jež dnes rovněž získala ocenění a která byla v roce 2015 v užší nominaci na celostátní Cenu Thálie za hlavní roli v tragikomedii Petra Zelenky Job Interviews.

 „Mám radost, protože každé ocenění je dobré, kdykoli. V komedii Úča musí pryč! mám také tu čest hrát, to byla moc krásná práce, máme narváno a lidé strašně reagují," uvedla Hlaváčková.

Nejoblíbenějším hercem Jihočeského divadla se za uplynulý rok stal Tomáš Drápela.

I letos byla předána cena Českého rozhlasu za rozhlasové herectví. Tentokrát ji získala Lenka Šestáková, stálý host činoherního souboru. Oceněna byla za interpretaci povídky Sestra Josefa o mladičké krásné kreolské chovance klášterního sirotčince, která byla v režii Luboše Koníře natočena v Českém rozhlase České Budějovice v lednu 2016.

Ceny Jihočeská Thálie se předávaly v rámci samostatného večerního programu v režii kmenového režiséra Malého divadla Janka Lesáka. Tento režisér, dramaturg a scénárista jubilejním, dvacátým večerem provázel s dalším představitelem Malého divadla, Bartolomějem Veselým. Program ve stylu nového autorského muzikálu Kronikáři, ve kterém účinkovali umělci všech uměleckých souborů Jihočeského divadla, sklidil u přítomných diváků i oceněných úspěch.

Divácké ceny pro nejoblíbenější umělce roku 2016

Dámy: 1. Daniela Bambasová; 2. Věra Hlaváčková; 3. Tereza Vítů.
Pánové: 1. Tomáš Drápela; 2. Tomáš Havlínek; 3. Jan Dvořák.

Divácká cena za nejlepší inscenaci roku 2016

 Úča musí pryč!

Ceny Stanislavy Součkové a Karla Rodena

Balet dámy: 1. Julie De Meulemeester – sólo ve Svěcení jara / Shakespeare & Stravinskij; 2. Marie Vilette – Kleopatra v A on ji miluje… / Shakespeare & Stravinskij, Řekni sýr / Povídky; 3. Barbora Coufalová – Svěcení jara / Shakespeare & Stravinskij.
Balet pánové: 1. Zdeněk Mládek – Řekni sýr / Povídky, Antonius v A on ji miluje… / Shakespeare & Stravinskij;  2. Graziano Bongiovanni – Vypravěč v A on ji miluje… / Shakespeare & Stravinskij, Kresba v písku / Povídky; 3. Sebastiano Mazzia – Vypravěč v A on ji miluje… / Shakespeare & Stravinskij.

Činohra dámy: 1. Věra Hlaváčková - Margery / Přisámbůh, Johana Dvořáková / Úča musí pryč!; 2.  Daniela Bambasová – úča Sabina Müllerová / Úča musí pryč!; 3. Taťána Kupcová - Marta / Knězovy děti.
Činohra pánové: 1. Tomáš Havlínek – Jason / Přisámbůh, Puk / Shakespeare v Hollywoodu, Souborné dílo W. Shakespeara ve 120 minutách; 2. Tomáš Drápela - Tyrone / Přisámbůh, Souborné dílo W. Shakespeara ve 120 minutách, Ota Hejduk / Úča musí pryč!; 3. Viktor Limr - Oberon / Shakespeare v Hollywoodu.

Opera dámy: 1. Ivana Rusko - Bystrouška / Příhody lišky Bystroušky; 2. Veronika Holbová – Oheň, Princezna, Slavík / Dítě a kouzla; 3. Lenka Máčiková - Bystrouška / Příhody lišky Bystroušky.
Opera pánové: 1. Alexandr Beň - Revírník / Příhody lišky Bystroušky; 2. František Brantalík - Harašta / Příhody lišky Bystroušky, Bonifác / Příležitost dělá zloděje; 3. Peter Malý  - Matyáš / Příležitost dělá zloděje, Toník / Zakletý princ.

Ceny Arnoštky a Matěje Kopeckých

Malé divadlo dámy: 1. Denisa Posekaná – Karel – táta vlasti; 2. Lucie Škodová – Kazisvět; 3.  Dana Chroustová – Kazisvět.
Malé divadlo pánové: 1. Bartoloměj Veselý, Petr Hubík, Martin Dobíšek (trojjediný výkon) – Ježíšek Superstar; 2. Petr Šmíd – Karel – táta vlasti; 3. Vjačeslav Zubkov – Kazisvět.

Cena Českého rozhlasu za rozhlasové herectví

Lenka Šestáková - interpretace povídky Sestra Josefa.

Předávání cen Jihočeská Thálie za rok 2016

Neděle, 26. března 2017, 09:55

Předávání cen Jihočeská Thálie za rok 2016
Předávání cen Jihočeská Thálie za rok 2016

Autoři | Foto Jana Kroneislová | Zdroj ČTK

Štítky Jihočeské divadlo, Daniela Bambasová, herec, William Shakespeare, Cena Thálie, Karel Roden, Věra Hlaváčková, Metzlův dům, komedie, Matěj Kopecký, Stanislava Součková, Český rozhlas

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

FOTO: Jihočeské Thálie mají své majitele. Nejoblíbenějšími herci jsou Bambasová a Drápela  |  Kultura  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.