Počasí dnes11 °C, zítra14 °C
Úterý 19. března 2024  |  Svátek má Josef
Bez reklam

Jedná se o PR článek. Více info k PR článkům můžete najít ZDE.

Putování městem České Budějovice již druhé

PR článek

Po prvním dílu knihy Jana Schinka Putování městem České Budějovice, které se objevilo na knižním trhu vloni v předvánočním období, vydalo nakladatelství Kopp pokračování tohoto úspěšného titulu. Autor, znalec budějovických zákoutí, uliček, skrytých architektonických skvostů a zajímavostí, několik let odhaloval čtenářům Deníku vzdálenou i nedávnou historii českobudějovických domů.

V loňském roce vyšla knižně část jeho původně novinových článků, které autor přepracoval do knižní podoby. Nyní se  nejen „budějčáci“ dočkali dalšího knižního pokračování.

První díl provedl čtenáře historickou částí města. Druhý díl nás zavede proti pomyslnému proudu času až do míst, která začala psát svou historii ještě před založením města. Putování za zajímavostmi schovanými za fasádami českobudějovických domů začneme v Krajinské ulici, na jejímž konci stávala městská brána. Dnes už neexistující branou se dostaneme na Mariánské náměstí a do čtvrti přiléhající k břehu Vltavy. V tamějších ulicích se možná ještě skrývají pozůstatky osady Budivojovice, jejíž jméno se částečně dochovalo v názvu krajského města.

Koho neláká nejstarší historie, ten se může vydat po stopách slavného spisovatele Jaroslava Haška a začít hned u bývalých Mariánských kasáren, kam Hašek za I. světové války narukoval. Při četbě o dětských obyvatelích proslulé Šmídovny se nám zase mimoděk vybaví postavy z Poláčkovy knihy  Bylo nás pět.

Díky fotografiím, které doprovázejí každou kapitolu, si čtenář může v klidu domova prohlédnout nejen současná, ale i dnes již zmizelá zákoutí této části Českých Budějovic.

Zajímá vás, kdo byli „šumpiláci“, jak chutnalo víno Amarol nebo k čemu se používaly šenáky?  Tak zalistujte knihou J.Schinka.

Knihu seženete za 399,- korun v budějovických knihkupectvích nebo přímo u vydavatele na adrese Šumavská 3 a na www.kopp.cz.

Její křest spojený s autogramiádou proběhne ve čtvrtek 21. listopadu od 16 hodin v Kavárně na nábřeží (roh Biskupské a Zátkova nábřeží). Jste srdečně zváni.

Hodnocení článku je 92 %. Ohodnoť článek i Ty!

Štítky kniha, Jan Schinko, křest, České Budějovice, historie, Jaroslav Hašek, dům, Vltava, Mariánské náměstí (Brno)

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Putování městem České Budějovice již druhé  |  Kultura  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.