Počasí dnes10 °C, zítra14 °C
Čtvrtek 25. dubna 2024  |  Svátek má Marek
Bez reklam

Město letos podpoří několik kulturních akcí. Připraveny jsou pro ně téměř dva miliony korun

I přesto, že koronavirová pandemie zastavila téměř veškerý kulturní život, uskuteční se v Budějcích několik tradičních akcí, které se rozhodlo vedení města finančně podpořit. Se sedmi sty tisíci může například počítat oblíbený festival Město lidem, lidé městu, pět set tisíc korun dostane také půlmaraton České Budějovice.

Podpořit se letos Rada města rozhodla šest akcí. Dohromady jsou pro ně připraveny necelé dva miliony korun. Nejvíce peněz dostane pouliční festival Město lidem, lidé městu. Organizátoři žádali město o podporu ve výši 950 tisíc korun, stejně jako v minulých letech ale město schválilo „pouze“ 700 tisíc korun.

Někteří zastupitelé přitom navrhovali, aby město částku navýšilo. „Ta akce se neustále narůstá, rozpočet se zvyšuje, ale příspěvek od města je stále stejný. Dělali to za 700 tisíc před pár lety, kdy ta akce měla mnohem menší rozsah, a za 700 tisíc to dělají i teď,“ upozornil na zastupitelstvu Martin Kuba (ODS).

Opoziční zastupitelka Světlana Procházková (ODS) proto navrhla, aby město příspěvek zvýšilo o 100 tisíc korun. Návrh ale neprošel. Pro sice bylo 20 zastupitelů, 16 se jich ale zdrželo hlasování. Návrh tak neprošel.

Půl milionu pro běžce

S půl milionovou částkou mohou také letos počítat organizátoři běžeckých závodů Runczech. Budějovický půlmaraton, který se měl původně konat na začátku června, se přesouvá na 31. října.

Po sto tisících dostane také akce Náměstí se hýbe, Šachový festival a Avon Běh. Jihočeský jazzový festival, který se bude konat na začátku srpna, získá od města příspěvek 450 tisíc korun.

Vltava žije a Hudební slavnosti Emy Destinové

Delší debata se mezi zastupiteli vedla kvůli dvěma akcím, které se město rozhodlo nepodpořit. Jde o audiovizuální festival Vltava žije a Hudební slavnosti Emy Destinové.

„Já osobně vnímám Vltava žije jako velmi významnou akci v Budějcích. Dovedu si představit, jakými argumenty si tato koalice zdůvodní, proč to nepodporuje, a je to samozřejmě v souladu se všemi pravidly samosprávy a rozdělováním finančních prostředků. Ale zabijete akci, která dostala mezinárodní ocenění v rámci multimediální prezentace a na kterou chodilo více než 250 tisíc diváků. Měla o ni zájem i jiná města na Vltavě, já osobně bych ji teď udělal jinde a městu jen vzkázal „To jste tu mohli mít…“,“ řekl hned v úvodu opoziční zastupitel Michal Šebek (ODS).

Podle primátora ale Rada města akci podpořit nemohla. „Obecná pravidla dotací neumožňují udělit další dotaci, pokud není vypořádám předchozí ročník. K tomu bohužel zatím s organizátory nedošlo. Nezpochybňujeme, že je to zvlášť významná akce, ale brání nám ve schválení formální stránka,“ uvedl Jiří Svoboda. Dodal navíc, že kvůli koronaviru se letos žádné velké festivaly konat nesmí, není tedy jasné, zda by se mohla konat akce, na kterou v minulosti dorazilo více než 250 tisíc diváků.

Podobná debata se vedla i nad osudem Hudebních slavností Emy Destinové. „Loňský ročník byl avizován jako opravdu poslední. Jednali jsme s Jihočeským krajem o tom, že bychom festival spolu s Jihočeskou filharmonií převzali, bohužel ale nedošlo ke shodě s ředitelem slavností Antonínem Kazilem,“ vysvětlil na dotazy zastupitelů náměstek Juraj Thoma.

Hodnocení článku je 20 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto

Štítky kultura, Město lidem, lidé městu, půlmaraton, Vltava žije, Hudební slavnosti Emy Destinové, festival, České Budějovice, slavnost, ODS, Ema Destinnová, Vltava, Martin Kuba, Juraj Thoma, Jiří Svoboda, RunCzech

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Město letos podpoří několik kulturních akcí. Připraveny jsou pro ně téměř dva miliony korun  |  Kultura  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.