Počasí dnes19 °C, zítra20 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

Jaký osud čeká jihočeské festivaly? Táborský Mighty Sounds do konce dubna rozhodne, zda akce bude

Organizátoři jihočeských hudebních festivalů připravují program a čekají, jakou účast umožní koronavirová opatření. Pořadatelé táborského Mighty Sounds či Foot Festu na Táborsku rozhodnou o tom, zda akce bude, do konce dubna. Mirotické setkání loutek a hudby posunulo termín na druhou část srpna, přesun zvažují i jiní.

Mezinárodní hudební festival (MHF) Český Krumlov, jehož 30. ročník je v plánu od 16. července do 7. srpna, počítá i se zahraničními umělci jako Plácido Domingo. "Čekáme, jaká opatření budeme muset dodržovat," řekl prezident MHF Jaromír Boháč. Rozpočet je 43,5 milionu Kč. Na festival jezdilo každý rok asi 20 tisíc lidí.

Do konce dubna se pořadatelé Mighty Sounds v Táboře rozhodnou, zda letošní ročník bude. Loňský je odložený na letošek. "Sledujeme vyjednávání s vládou i jak tuzemské festivaly jako Colours vyhlásily, že se přesouvají. Budeme kontaktovat klíčové interprety, podle toho se rozhodneme," řekla mluvčí akce Markéta Broumová. Festivalu, který je zaměřený na žánry ska, punk či reggae, se povedlo přesunout z loňska na letošek (9. až 11. července) většinu kapel. Asi 70 procent hudebníků jezdí ze zahraničí. Na 15. ročník přijelo předloni asi 11 tisíc lidí.

Z loňska na letošek je přeložený i Foot Fest v Želči na Táborsku. Šéf festivalu Martin Janoušek se na konci dubna rozhodne, zda akce bude. "Stále čekáme na bližší informace o počtu návštěvníků. Doufáme, že třeba pustí dva sektory po tisících. Rozhodne nálada ve společnosti, mohou (vláda) něco povolit, ale pokud se budou lidé bát, je to k ničemu," řekl Janoušek. Proti loňsku zřejmě zruší vystoupení kapely Nazareth. S dalšími hvězdami, jako Tři sestry, Anna K., Monkey Business nebo Mňága a Žďorp, na polovinu července počítá.

V druhé půli srpna, stejně jako loni, bude Mirotické setkání loutek a hudby. "Připravujeme, jako kdyby se nemělo nic negativního dít. Jeden rok vynechat znamená ukončit tradici," řekl organizátor Ladislav Tomeš. Letos 20. a 21. srpna přijedou Gipsy.cz či Divadlo Víti Marčíka.

Jubilejní 30. ročník chystá festival Okolo Třeboně od 28. června do 6. července. Vystoupí Radůza, Divadlo Járy Cimrmana, Karel Plíhal, Hradišťan i Fleret, řekl ředitel festivalu Pavel Barnáš.

Na přelom června a července chystá program Festival komorní hudby v Českém Krumlově, řekla ředitelka akce Hana Pelzová. Jihočeská filharmonie pro festival Jihočeská intermezza domluvila soubory Collegium 1704 či Haasovo kvarteto. Hrát by se mělo v létě v Českých Budějovicích, na zámcích Blatná, Kratochvíle, na hradě Nové Hrady i v kostele v Jindřichově Hradci, řekl ředitel orchestru Otakar Svoboda.

Termíny plánují i menší festivaly, jako Folkový Pluháč 24. července v Pluhově Žďáru na Jindřihohradecku nebo Zpívání nad Nežárkou v Jindřichově Hradci, kde se 17. července představí třeba Asonance.

Hodnocení článku je 80 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Vojtěch Florian

Štítky ČR, kultura, hudba, pop, koronavirus, festival, Jihočeský, okres Tábor, hudební festival, Plácido Domingo, Martin Janoušek, Český Krumlov, Karel Plíhal, Anna K, Víťa Marčík, Otakar Svoboda, Jindřichův Hradec

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Jaký osud čeká jihočeské festivaly? Táborský Mighty Sounds do konce dubna rozhodne, zda akce bude  |  Kultura  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.