Počasí dnes8 °C, zítra7 °C
Čtvrtek 18. dubna 2024  |  Svátek má Valérie
Bez reklam

Háječek startuje novou sezonu už příští týden. Připraveno je hned několik novinek

Už příští týden se po roční pauze znovu otevřou brány letního kina v parku Háječek. Kromě nabitého kulturního programu čeká na návštěvníky také několik vylepšení samotného prostoru. Zajímavou novinkou bude například „nultá“ řada, ve které si diváci své oblíbené filmy užijí z plážových lehátek.

Háječek v pátek odstartuje druhou sezonu pod novými provozovateli. Ti si pro návštěvníky připravili nabitý kulturní program. Prvním filmem, který letní kino uvede, bude americká komedie Návrat do budoucnosti. Ještě před filmem ale zahraje budějcká kapela Couple of Sounds. Připraveny jsou také české filmy nebo pohádky. „Letos jsme se rozhodli, že chceme letní kino více otevřít i dětem, a proto jsme do programu zařadili také několik dětských filmů a divadel. Zároveň jsme mysleli i na starší generaci a připravili jsme například vystoupení Babouků,“ popisuje dramaturgyně kina Kristýna Novotná.

Mezi nejúspěšnější akce v loňském roce patřily tematické večery. Ani ty nebudou letos chybět. „V červnu nás čeká Top Gun, což bude velký americký večer. Budeme mít hamburgery, americké vlajky a hudbu. Dále chystáme francouzský, muzikálový a český večer. Stoprocentně bychom chtěli udělat také večer jen pro ženy,“ prozradila Novotná.

Kromě filmů nebudou chybět ani koncerty. V Háječku vystoupí například David Koller, Tomáš Klus, Pokáč, Jelen nebo Chinaski. Pro milovníky klasiky jsou připravena také vystoupení Divadelního souboru J. K. Tyla.

Novinky v kině

Provozovatelé ale nepracovali jen na kulturním programu. Letní kino se před začátkem sezony snažili vylepšit i co se prostoru týče. „Kromě nějakých menších věcí, jako je natření lamp nebo plechového oplocení, které jsme stylizovali do hvězdného nebe, jsme připravili například novou „nultou“ řadu z plážových lehátek. Ta se nebudou dát rezervovat. Budou prostě připravena pro ty, kteří dorazí jako první,“ popsal Milan Pleva z marketingu a PR. Velkým překvapením je také vybudování několika míst pro vozíčkáře.

Vítanou novinkou je rozšíření bistra o další výdejní místo, díky kterému se podle Plevy podaří eliminovat loňské fronty. Občerstvení si navíc budou moct lidé koupit i na novém grilu. „Když diváci projdou kolem plátna, tak se pro ně otevírá úplně nový prostor. Je to taková zahrádka, na které jsme vybudovali gril a bar, kde si lidé budou moct dát plnohodnotnou večeři a nějaký dobrý míchaný drink. Plánujeme tam udělat osvětlení, budou houpačky. Určitě stojí za to přijít dřív a užít si celkovou atmosféru,“ představuje Novotná.

Letní kino a covid

Stejně jako jinde, i provoz letního kina je podmíněn dodržováním vládních opatření. Podle provozovatelů je areál nachystaný tak, aby byl pro diváky co nejvíce bezpečný. „Uvedli jsme do provozu další sociální zázemí, a na každé jsme nechali nainstalovat bezdotyková mýdla a ubrousky. U vchodu i na dalších místech budou k dispozici bezdotykové stojany s dezinfekcí. Posílili jsme také odbavení u kontroly. Samozřejmostí je snížená kapacita a rozestupy v hledišti,” popsal Daniel Habrda, předseda Asociace jihočeských audiovizuálních tvůrců.

Diváci by navíc podle platných nařízení měli mít po celou dobu zakryté dýchací cesty a jídlo a pití by neměli konzumovat v hledišti. „Nedává mi to žádný smysl. V hledišti, kde dokážeme ohlídat dodržování rozestupů, se konzumovat nesmí, mimo hlediště ale máme potvrzeno, že to povolené je. Další věcí je, že bychom u vstupu měli kontrolovat, zda jsou lidé buď naočkovaní, prodělali covid nebo mají negativní test z laboratoře. Neplatí testy z práce nebo školy. Nerozumím, proč máme jiné podmínky než například restaurační zahrádky,“ komentuje Pleva. Z těchto důvodů iniciovali provozovatelé výzvu Vládě České republiky, aby současná opatření přehodnotila.

Vstupenky na místě nebo online

První film uvede letní kino už příští pátek. Vstupenky na filmy mohou lidé kupovat buď na místě nebo online. Stejně jako v loňském roce budou lístky na všechny filmy stát 50 korun. 

Hodnocení článku je 74 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Elmira Talířová

Štítky letní kino, Háječek, kino, filmy, kultura, film, hlediště, Návrat do budoucnosti, Tomáš Klus, David Koller, Daniel Habrda, Chinaski, Top Gun, Vlajka Spojených států amerických, Česko

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Háječek startuje novou sezonu už příští týden. Připraveno je hned několik novinek  |  Kultura  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.