Počasí dnes8 °C, zítra6 °C
Pátek 19. dubna 2024  |  Svátek má Rostislav
Bez reklam

V Budějcích začal Festival muzejních nocí, akce jsou i venku

V Budějcích začal 17. ročník Festivalu muzejních nocí, potrvá do září. Přihlásilo se 332 institucí a 95 měst, vstupné je zdarma nebo dobrovolné. Program je kvůli koronaviru rozložený do celého léta, část akcí se odehraje venku. Novinářům to řekla předsedkyně Asociace muzeí a galerií Irena Chovančíková. Loni se hodně programů zrušilo kvůli covidu.

"Museli jsme se všichni přizpůsobit koronavirovým opatřením. V tom je to určitě jiné. Je posunutý o měsíc, protože k 18. květnu, na mezinárodní den muzeí, ke kterému se většinou vztahovalo zahájení, nám pandemická opatření nedovolila udělat festival tak, aby splňoval smysl a účel. Program je rozložený přes celé prázdniny až do září," řekla Chovančíková.

Některá města pořádala akce už v květnu. Na konci října budou poslední programy v mělnickém muzeu, vyplývá z informací pořadatelů. Podrobnosti jsou na webu. V minulých letech přilákal festival desítky tisíc lidí.

"Muzea se zařídila po svém. Dost často je to tak, že volně zpřístupnila expozice a programy nastavila tak, aby se jim lidé neshromažďovali ve větším množství na jednom místě. Část aktivit je posunutá ven, do otevřeného prostoru. Když si vezmu naše muzeum (v Hodoníně), tak jsme otevřeli navíc budovu, kde máme výstavu o soustružničení. Je to praktická ukázka řemesla a lidé procházejí mezi tím," uvedla Chovančíková.

Jihočeské muzeum, jež včera hostilo národní zahájení festivalu, nabídlo koncerty, divadlo, kejklíře, ukázky dělostřelby, hry pro děti, výrobu cínových vojáčků, fotokoutek, akrobaty i ohňovou show.

K festivalu se přidávají i knihovny, památkové objekty, kostely nebo divadla. "Festival je u nás zajímavým fenoménem. Neslaví ho jenom muzea, velmi se rozrostl, málokde je tak úspěšný a bohatě navštěvovaný. Hodně nás těší, že ho slaví i celé obce, spojí se víc organizací. To je moc příjemné, že to není izolovaná záležitost, bývají to komplexní akce," řekla Chovančíková.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto Jihočeské muzeum

Štítky ČR, muzea, festival, České Budějovice, Muzejní noc, muzeum, Asociace muzeí a galerií České republiky, COVID-19

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

V Budějcích začal Festival muzejních nocí, akce jsou i venku  |  Kultura  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.