Počasí dnes16 °C, zítra21 °C
Čtvrtek 28. března 2024  |  Svátek má Soňa
Bez reklam

Zemřel jazzový basista a písecký rodák George Mraz

Ve věku 77 let zemřel uznávaný jazzový basista George Mraz. Na sociálních sítích o tom informovala jeho žena Camilla. Hudebník a rodák z Písku strávil významnou část svého života v zahraničí, koncertoval především v USA, ale navštěvoval i své rodné jižní Čechy.

George Mraz studoval na Pražské konzervatoři hru na kontrabas. „Jazz jsem poprvé slyšel v neděli dopoledne. Poslouchali jsme v rádiu operety a najednou tam místo toho byla hodinka o Louisi Armstrongovi. Jeho podivný hlas mne docela šokoval. Říkal jsem si: Jak si může dovolit zpívat, když nemá hlas? Ale líbilo se mi to víc než operety. Od té doby jsem začal vyhledávat jazz. Skoro denně jsme poslouchali Willise Conovera na Hlasu Ameriky,“ vzpomínal v roce 2010 pro Časopis Harmonie.

Po studiích zamířil do Německa, kde vystupoval. V roce 1968 odešel do USA, když získal stipendium na Berklee College v Bostonu. Tam začal používat jméno George Mraz místo původního Jiří Mráz. 

Hrál například v triu kanadského skladatele Oscara Petersona, několik let strávil v úspěšné jazzové skupině The Thad Jones/Mel Lewis Jazz Orchestra, která vznikla v New Yorku. 

Václav Klaus mu udělalil Zlatou plaketu prezidenta

Písecký rodák během své bohaté hudební kariéry nahrával s významnými osobnostmi jazzové scény, jako jsou Tommy Flanagan, Roland Hanna, Hank Jones, Charles Mingus či Lionel Hampton a další. Vydal i několoik sólových alb. Ve středu 7. října 2009 mu Václav Klaus na Pražském hradě udělil Zlatou plaketu prezidenta republiky při jeho 65. narozeninách. Do Česka se začal umělec vracet od 90. let minulého století. 

Informaci o jeho smrti zveřejnila jeho žena Camilla na svém Facebooku. Hudební svět zpráva zasáhla. „Byl to krásný člověk a jeden z největších basistů v historii,“ napsal například americký hudebník a producent Jon Hammond.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Camilla Mraz

Štítky jazz, hudba, george mraz, Jiří Mráz, USA, Jihočeský kraj, Písek, Louis Armstrong, Václav Klaus, Hank Jones, Oscar Peterson, Německo, Charles Mingus

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Zemřel jazzový basista a písecký rodák George Mraz  |  Kultura  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.