Počasí dnes16 °C, zítra21 °C
Čtvrtek 28. března 2024  |  Svátek má Soňa
Bez reklam

V Budějcích začíná akce Kul.turista. Představí jednotlivé části města

V Českých Budějovicích dnes startuje první velká akce spojená s kandidaturou na titul Evropské hlavní město kultury pro rok 2028. Při masopustním veselí na náměstí Přemysla Otakara II. začal projekt s názvem Kul.turista.

Cílem projektu je představení jednotlivých čtvrtí a jejich kulturních specifik. „České Budějovice ve své současné rozloze vznikly jako každé větší město spojováním předměstí a přilehlých obcí. Ačkoliv se současná kultura soustřeďuje hlavně do centra města, bohatou kulturní historii mají také všechny městské čtvrti. Funguje v nich řada inspirativních spolků, institucí i jednotlivců. Chceme Budějovice představit ve své komplexnosti nejen Evropě, ale v první řadě také sami sobě,“ vysvětluje záměr koordinátorka Kul.turisty Lucie Boušková ze spolku Budějovice 2028, který ve spolupráci s městem připravuje kandidaturu.

​​Kul.turista zahrnuje sedm zastavení napříč celými Českými Budějovicem. Při nich se mimo jiné představí místní spolky či nejrůznější vzdělávací a sportovní organizace. Lidé budou mít také možnost ukázat svou čtvrť, její kulturní historii a současný život ostatním spoluobčanům města.

„Chceme shromažďovat příběhy místních obyvatel“

Akce nabídne sousedské slavnosti, sportovní aktivity, koncerty studentů nebo třeba poznávací procházky po daných čtvrtích a podobně. Na tvorbě programu se budou podílet hlavně místní obyvatelé. V každé čtvrti oslovují organizátoři ty nejvýraznější společenské aktéry, ať už jde o hasiče, sportovní kluby, pečovatelské domy nebo aktivní obyvatele. Zájemci se mohou přihlásit na budejovice2028.eu.

Výsledkem Kul.turisty nebude jen program samotný. Chceme skrze něj shromažďovat příběhy místních obyvatel a zapojit je do kandidátské přihlášky. Chceme tak představit skutečný život ve městě, inspirativní lidi a projekty, ale také zapomenutá místa, pro které může být kandidatura šancí na proměnu k lepšímu,“ doplňuje Boušková.

Kul.turista se poprvé představil dnes při masopustním průvodu od kulturního domu Slavie na hlavní náměstí. Kompletní program v historickém centru, které je první zastávkou projektu, je v plánu na období od 24. do 27. března. Poslední akce se budou konat v září, kdy se podává přihláška do prvního kola. V roce 2028 bude mít titul jedno z českých měst. Kromě Budějc soutěží také Brno, Liberec či Broumov. 

Harmonogram projektu Kul.turista:
24.3 - 27.3.  Centrum
21.4 - 24.4.  Havlíčkova kolonie, Mladé, Nové Hodějovice, Vídeňské předměstí
19.5. - 22.5.  Suché Vrbné, Kaliště,Třebotovice
16.6. - 19.6.  Pražské předměstí, Kněžské dvory, Nemanice, Husova kolonie, Nové Vráto
21.7. - 23.7.  Sídliště Vltava, České Vrbné
25.8. - 28.8.  Háječek, Linecké předměstí, Rožnov
15.9. - 18.9.  Čtyři Dvory, Stromovka, Výstaviště

Hodnocení článku je 42 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto

Štítky České Budějovice, kultura, město, kandidatura, Evropa, projekt, Kula

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

V Budějcích začíná akce Kul.turista. Představí jednotlivé části města  |  Kultura  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.