Počasí dnes19 °C, zítra20 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

Některé letní festivaly v jižních Čechách mírně zdraží vstupné

Některé velké letní hudební festivaly na jihu Čech letos mírně zdraží vstupné. Rostou jim náklady na techniku i služby. V kraji se přes léto představí špičky českého popu jako Chinaski, Jelen, Tomáš Klus, Mirai, Divokej Bill i Lucie Bílá. Mezinárodní hudební festival (MHF) Český Krumlov zvažuje, že z každé prodané vstupenky dá část peněz na podporu Ukrajiny.

Krumlovský MHF, který potrvá od 15. července do 6. srpna, zahájí Vodní hudba a Hudba k ohňostroji od Händela, provede ji Jihočeská filharmonie. Přijedou také soubor The Manhattan Transfer a houslista Václav Hudeček, který v červnu oslaví sedmdesátiny. MHF se potýká s tím, že subdodavatelé zdražují, navíc podle nové městské vyhlášky musí odvést Krumlovu deset procent ze vstupného, jak řekl prezident MHF Jaromír Boháč.

Rozpočet loni nepřesáhl 40 milionů korun. Na festival jezdilo před pandemií každý rok asi 20 tiscí lidí. Zdražování vnímá i dramaturg festivalu Hrady CZ Viktor Souček. Na jihočeské zastávce akce v Rožmberku nad Vltavou vystoupí 5. a 6. srpna Chinaski, Divokej Bill, Mirai, Mig 21 či Tomáš Klus. „O vstupenky je, zaplať pánbůh, zájem,“ řekl Viktor Souček.

Hrady CZ zrušily loni i předloni program kvůli covidu, stejně jako festivaly Mighty Sounds v Táboře, Foot Fest v Želči na Táborsku i Musicfest Přeštěnice na Písecku. Většinu domluvených kapel se jim povedlo přeložit na letošek. Táborský Mighty Sounds, zaměřený na ska, punk či reggae, plánuje v červenci irsko – americkou kapelu Dropkick Murphys, americké Social Distortion či švédské rockery Royal Republic. Třídenní vstupenka stojí 2 200 korun.

Na Mighty Sounds jezdí přes 10 tiscí lidí

„Vstupenky se teď prodávají spíš v jednotkách než v desítkách. Je znát opatrnost lidí. Nedá se to vůbec srovnat s tím, co se běžně prodávalo před covidem v únoru a březnu,“ řekla za Mighty Sounds Markéta Broumová. Festival musí mírně zdražit vstupné kvůli rostoucím nákladům, čeká také méně peněz od sponzorů. Na Mighty Sounds jezdí přes 10 tiscí lidí, třetinu tvoří diváci z ciziny.

Zhruba za dva týdny zahájí předprodej rockový festival Foot Fest, plánovaný na 15. a 16. červenec. Většinu kapel se povedlo přesunout z roku 2020, přijedou tak zpěvačka Anna K., kapely Mňága a Žďorp, Trautenberk, UDG nebo Doga. „Za nás je to poslední ročník, protože co se týče nákladů a celého toho 'cirkusu', je hrozně těžké být aspoň na nule. Všechny náklady rostou víc, než se může zvedat vstupné,“ řekl šéf festivalu Martin Janoušek. Část návštěvníků má vstupenky z roku 2020. V minulých letech jezdilo na akci až šest tisíc lidí.

Asi z 80 procent překlopil předloňský program Musicfest Přeštěnice. Od 23. do 25. června zahrají Arakain a Lucie Bílá, Tomáš Klus, Jelen nebo Harlej. Na neurčito odložili pořadatelé koncert Lucie. „Dlouho nebylo jasné, jak to s festivaly bude, předprodej vstupenek stál, nechceme jít do velkého risku,“ řekl k tomu organizátor Josef Kašpar. Jako jiným jim stouply náklady na služby a energie. Vstupné tak bude o něco dražší než předloňské ceny. Jednodenní lístek teď stojí 890 korun. V roce 2019 přijelo 6 500 diváků. Rozpočet akce je kolem pěti milionů korun.

Program již zveřejnily i další přehlídky. Na Okolo Třeboně vystoupí začátkem července Keks, Nezmaři nebo Fešáci. Koncem srpna by se měl ve Strakonicích odehrát dudácký festival, předloni ho město kvůli covidu zrušilo, koná se jednou za dva roky.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto

Štítky ČR, hudba, pop, festival, Jihočeský, vstupenka, Tomáš Klus, hudební skupina, Lucie Bílá, Jihočeský kraj, Chinaski, Mirai, hudební festival, Český Krumlov, Mighty Sounds, Ukrajina

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Některé letní festivaly v jižních Čechách mírně zdraží vstupné  |  Kultura  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.