Počasí dnes8 °C, zítra6 °C
Pátek 19. dubna 2024  |  Svátek má Rostislav
Bez reklam

Kotva má své kouzlo. Kino by mělo být pro všechny, říká nový provozovatel

Více uměleckých snímků, promítání pro seniory či maminky s dětmi a nová vizuální identita. Nejen to chystají noví provozovatelé českobudějovického kina Kotva. Plány popsal v rozhovoru pro Budějckou Drbnu Daniel Habrda ze spolku, který bude mít areál na starosti.

V sále je ticho, když si devětadvacetletý Daniel Habrda sedne do jedné ze sedaček. Mimo jiné režisér a scénárista bude Kotvu provozovat společně s týmem, který si vzal na starosti také nedaleké Letní kino Háječek. „Některé věci chceme změnit, ale ta kotva nad plátnem určitě zůstane,“ ukazuje s úsměvem. 

Bylo pro vás těžké se rozhodnout, jestli do toho půjdete po zkušenosti s Háječkem?
Paradoxně ano. Řešili jsme to dlouho, protože jsme museli sehnat parťáka, který bude provozovat kavárnu. My chceme dělat dobře kino a teď už víme, že to umíme, ale nerozumíme kávě. Sehnat toho správného člověka bylo těžké, ale nakonec se nám to podařilo. S ohledem na tu současnou situaci to bylo poměrně náročné. 

Zároveň na podání přihlášky nebylo moc času.
Když dostal bývalý provozovatel výpověď, bylo jasné, že se soutěž vypisovat bude, takže jsme nad tím už nějaký čas přemýšleli. Po přečtení podmínek jsme narazili právě na tu kávu. Samotné psaní té přihlášky trvalo jeden až dva týdny, jestli si správně vzpomínám. Máme zkušenosti z Háječku, holky z našeho týmu provozovaly jednosálové kino v Ševětině, takže se ty zkušenosti poměrně rychle naházely na papír. 

Co byla největší výzva při psaní toho materiálu? Museli jste popsat, co budete hrát, jak často a tak dále.
Bylo to takové věštění z koule, ať už jde o dramaturgickou stránku či tu finanční. My se vlastně snažíme předpokládat, jaký koncept dramaturgických bloků tady bude fungovat, co bude lidi bavit, kolik lidí může přijít, a zároveň jaký to bude mít vliv na ekonomiku kina. Sbíráte data z různých podobných míst a věříte, že to je dobrý základ. Myslím, že toho budeme vědět víc po prvních týdnech provozu. 

Asi se to těžko odhaduje i kvůli tomu, co se poslední roky dělo.
Přesně tak. Ty statistiky jsou dost zkreslené. My jsme začali dělat Háječek v době covidu a naštěstí to vyšlo, ale každý rok tam je teď úplně jiný. Ty trendy se pořád mění, chodí různé generace, do toho lidé objevují Netflix a každou sezonu se diváci chovají jinak. Opravdu velmi těžko se to odhaduje. 

Kotva je poslední jednosálové kino v Českých Budějovicích. 

Jak bude vypadat dramaturgie kina?
Hodně bude záležet na nabídce od distributorů. My jsme to pojali pomocí určitých bloků. Chceme ubrat na mainstreamových filmech, pro které je tedy v Budějcích dohromady 17 sálů ve dvou multiplexech. Pro naší ekonomiku je to samozřejmě důležité, ale přijde nám škoda, aby se tady točily jen tyto snímky. Rádi bychom šli cestou artovější a alternativnější tvorby, více se vracet ke starým klasikám a otevírat sál dalším skupinám, jako jsou školy, senioři či rodiny s dětmi. V některých kinech funguje například takzvaný baby club, kdy do kina přijdou rodiče s malými dětmi, sál se úplně nezhasne a počítá se s tím, že se při promítání někdo zvedne, dítě zakřičí a tak dále. Chceme kino otevřít a udělat ho komunitnějším, aby sloužilo všem. 

Dá se bavit o poměru mainstreamových filmů?
Můj hrubý odhad a pocit je, že budou tyto snímky tvořit 30 procent. Až čas a reálná čísla nám ale ukážou skutečnou hodnotu. V Háječku to bylo podobné, taky jsme něco zkoušeli a zjišťovali, co diváky láká. Hlavní pro nás je, aby bylo kino pro lidi. 

Dva uchazeči o budějcké kino Kotva musí přepracovat své žádosti

O provozování českobudějovického kina Kotva se uchází dva zájemci. Oba ale musí své žádosti přepracovat. Město už nechce provoz dotovat, s čímž ani jeden z uchazečů nepočítal, řekl náměstek primátora Juraj Thoma (Hnutí Občané pro Budějovice). O...

 

Jakou by podle vás Kotva měla mít pozici ve městě?
Měla by to být alternativa pro komerční kina. Zároveň je to taková nostalgie, je to jediné kino, které přežilo digitalizaci a budování těch velkých komplexů. Je důležité, aby Kotva přežila a neztratila svého ducha. Na to budeme klást důraz. 

V tuto chvíli areál stále objevujete. Bude se nějak měnit jeho podoba?
Teď tady Správa domů maluje zdi a my pracujeme na nové identitě Kotvy. Asi mohu prozradit, že si budeme hrát s názvem, záměrně tomu přestaneme říkat kino a chceme používat označení biograf. Ta komunitní činnost je něco, co k biografům historicky patřilo.

Bylo by pro vás reálné provozovat kino bez příspěvku od města? Původně od toho chtěli zástupci radnice upustit, nakonec názor změnili.
Bohužel nebylo. My jsme v kalkulacích s tou dotací automaticky počítali. Před lety město dotaci posílalo a teď to v plánu nebylo, když je tady covid, lidé objevují Netflix a chodí do kina méně, zdražují se ceny lístků a tak dále. Po naší první žádosti jsme dostali za úkol materiál přepracovat, ale museli bychom z Kotvy udělat ten 18. sál multikina a celé by to bylo dost na vodě. Případnou ztrátu si nemůžeme dovolit, a zároveň chceme, aby nás ta práce bavila. Celé jsme to vysvětlili a zástupci města pochopili, že to bez dotace dělat nejde. 

Kino Kotva má nového provozovatele. Smlouvu podepíše na sedm let

Kino Kotva nekončí. Českobudějovičtí radní vybrali nového provozovatele, kterým je Asociace jihočeských audiovizuálních tvůrců. Spolek chce kino otevřít nejrůznějším skupinám lidí, obnoví se také kavárna.

 

Co pro vás osobně znamená provozování kina?
Já jsem teď natočil svůj celovečerní film, který by diváci mohli vidět na jaře. Pro mě je to tedy pohled z druhé strany. Mohu vidět, jak funguje divák, co se děje při dodávání filmů a podobně. Šel jsem studovat filmovou režii, protože jsem věděl od všeho trochu - psal jsem texty, hrál jsem jako komparz na Otáčivém hledišti, pracoval jsem se střihem, zvukem a tady si vlastně doplňuju další vzdělání v oboru. Zároveň je třeba říct, že jsme spolek. Máme v plánu pořádat setkání jihočeských tvůrců, protože je nás hodně, a tak společně můžeme to prostředí posouvat dopředu. Cílem je pochopitelně také popularizovat ten obor. Moc se na to těším.

Hodnocení článku je 80 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto

Štítky kotva, kino, rozhovor, habrda, budějovice, kultura, Daniel Habrda, film, Drbna.cz, dotace, Netflix, magie, České Budějovice

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Kotva má své kouzlo. Kino by mělo být pro všechny, říká nový provozovatel  |  Kultura  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.