Počasí dnes15 °C, zítra17 °C
Pátek 26. dubna 2024  |  Svátek má Oto
Bez reklam

Jedná se o PR článek. Více info k PR článkům můžete najít ZDE.

Výstava v Horní Plané připomíná zaniklé osady i život tehdejších obyvatel

PR článek

Rodný dům Adalberta Stiftera v Horní Plané na Českokrumlovsku hostí dlouhodobou výstavu, která připomíná bývalou obci s okolními osadami. Návštěvníkům akce přibližuje historii a život v hornaté a zalesněné krajině. Území začali lidé osidlovat v druhé polovině 17. století a vypořádat se museli s řadou výzev.

Část obce Zvonková s osadami Huťský Dvůr a Josefův Dvůr jsou dnes součástí města Horní Planá. Na jejich minulost se však nezapomnělo, což dokazuje výstava s názvem Zvonková – Glöckelberg. Místo s poetickým jménem a pohnutým osudem. Lidé ji mohou navštívit od 25. června do 15. prosince roku 2023 v rodném domě Adalberta Stiftera.

Jednotlivé tematické celky výstavy ukazují, jak na tvrdou práci dřevařů navázali uhlíři, skláři a další řemeslníci. Lidé si přečtou o postupné zástavbě území, která se v minulosti uskutečňovala i na jiných místech Šumavy v podobně nehostinných přírodních podmínkách. Význam lidí, jenž osidlovali Šumavu, připomínají mimo jiné figuríny symbolizující jednotlivá povolání. 

Lidé se dočtou informace mimo jiné o tom, jak fungovala správa obce. Panely připomínají také historii sídla či význam školy či kostela. Zvláštní část je pak zaměřená na zemědělství, dřevařství, plavení dřeva po Schwarzenberském plavebním kanálu a další podnikání.

Celkový pohled na Huťský Dvůr na snímku Josefa Wolfa.

Historici nezapomněli ani na osady Huťský Důl a Josefův Důl, jejichž minulost je spojena se sklářstvím. Do Josefova Dolu pak v době první republiky lidé vyráželi kvůli turistice a lyžování. 

Už od druhé poloviny 19. století se pak ve Zvonkové rozvíjela spolková činnost. To podporovali učitelé a faráři. Výstava proto připomíná například učitele Josefa Jenneho a faráře Dr. Aloise Essla. První jmenovaný dokonce učil spisovatele, malíře a pedagoga Adalberta Stiftera.

Obec měla od svého založení jméno Glöckelberg. Českého úředního názvu Zvonková se dočkala až v roce 1947, tedy před 75 lety. Už v roce 1752 však ale byla prohlášena za zaniklou. Část bývalé obce se přičlenila k Horní Plané, zbytek definitivně zanikl. Poté bylo místo až do konce roku 1989 podřízeno režimu ochrany státní hranice.

Návštěvníci výstavy se závěrem dozvědí i o tom, co se dělo v nedávné době. V Zadní Zvonkové se podařilo díky spolupráci lidí z Rakouska, Německa i Česka v pracovním společenství Arge – Šumava – Böhmerwald obnovit kostel sv. Jana Nepomuckého s okolním hřbitovem jako místo setkávání a smíření. Iniciátorem a hlavním organizátorem projektu byl Horst Wondraschek z Lince a myšlenku obnovy tohoto místa výrazně podpořil Dr. Miroslav Vlk, biskup českobudějovický a pozdější arcibiskup pražský. Kostel byl vysvěcen 22. srpna 1992. Dodnes jeho zvony zdobí latinské nápisy, které vzkazují dvě poselství: „Přes všechny hranice volám k usmíření.“ a „Volám národy k míru.“

Hodnocení článku je 96 %. Ohodnoť článek i Ty!

Štítky muzeum, výstava, český krumlov, kultura, Horní Planá, Adalbert Stifter, kostel, Šumava, okres Český Krumlov, Jan Nepomucký, Josef Wolf, historie, Panský dvůr Havraní hnízdo, Josefův Důl, První republika

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Zdeněk Šafrata

Pokud by byly nějaké staré fotky obce Maňava, uvítal bych, kdyby se ozval. Ohromné by bylo, kdyby se našly staré fotky usedlosti č.39

Středa, 31. srpna 2022, 14:12Odpovědět

Výstava v Horní Plané připomíná zaniklé osady i život tehdejších obyvatel  |  Kultura  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.