Počasí dnes15 °C, zítra17 °C
Pátek 26. dubna 2024  |  Svátek má Oto
Bez reklam

Umění ve městě letos na jihu Čech nabídne tvorbu na téma paralelní vesmíry

Paralelní vesmíry se staly tématem 16. ročníku sochařského festivalu Umění ve městě. Akce začne 15. června v Českých Budějovicích, ale exponáty budou vystaveny i v jiných jihočeských městech. Náklady na festival, který včera projednávala českobudějovická městská rada, činí přibližně 600 tisíc korun.

„Zatímco v minulých ročnících umělci připravovali sochy, které putovaly i na jiné výstavy, nyní vytvořili některé exponáty pouze pro České Budějovice," uvedla náměstkyně primátorky Zuzana Kudláčková (Piráti).

Sochy pro Umění ve městě vytvořili například Veronika Psotková, Jan Dostál s Flow, Josefina Jonášová, Zdeněk Chmelař nebo Diana Winklerová. Lidé přes celé léto v historickém centru uvidí díla inspirovaná vesmírem. Nad Panskou ulicí se například bude vznášet dílo s názvem Oko. Na Sokolském ostrově budou tančící hvězdy. „Podle mě právě hvězdy budou pro lidi nejatraktivnějším bodem festivalu. I když každý si najde své oblíbené dílo, protože nabídka je velmi pestrá," řekla Kudláčková. U soutoku Vltavy a Malše uvidí lidé Srdce a na Zlatém mostě exponát s názvem Brána.

Všechny díla jsou vystavena v plenéru a na místech, kudy obyvatelé běžně chodí. Akce se od roku 2019 snaží každý ročník zaměřit na jedno téma. Nejdřív to byla oslava technologií, robotů a 3D tisku, poté voda, předloni město a emoce. Loni si organizátoři vybrali krajinu a přírodu.

Do festivalu se stejně jako v minulých letech kromě Českých Budějovic zapojí i Bechyně, Borovany, Hluboká nad Vltavou, Lipno nad Vltavou, Pasečná, Veselí nad Lužnicí, Vodňany nebo Volyně.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Elmira Talířová

Štítky správa, kultura, České Budějovice

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Umění ve městě letos na jihu Čech nabídne tvorbu na téma paralelní vesmíry  |  Kultura  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.