Počasí dnes24 °C, zítra25 °C
Neděle 28. dubna 2024  |  Svátek má Vlastislav
Bez reklam

Kulturní léto ve městě nabídne přes 400 akcí. Dorazí Plachetka i Čadíci

Kulturní léto v Českých Budějovicích nabídne letos přes 400 akcí, z toho bude víc než čtvrtina koncertů. Na programy, jež pořádá město, dala radnice zhruba 4,5 milionu korun. Mezi vyhledávané akce patří hudební série Múzy na vodě, letos na slepém rameni Vltavy zazpívají Adam Plachetka nebo Bára Basiková. Přes léto budou ve městě i komentované plavby po Malši nebo různé sportovní turnaje.

„Letos se koná o něco víc kulturních akcí. Lidé po covidu se začali vracet na kulturu. A je to i tím, že kulturní aktéři začali víc používat webové stránky InBudějovice," řekla náměstkyně primátorky Zuzana Kudláčková (Piráti). Mezi nejvýraznější akce patří Umění ve městě, sochařský festival, při němž bylo město rozmístěno asi 20 soch.

Oblíbená je hudební série Múzy na vodě, koncerty na slepém rameni Vltavy, kdy se hraje na pontonu. Vstup je zdarma. Od 1. do 6. července se tam představí The Cello Boys, slovenská vokální hudební skupina Fragile, operní pěvec Adam Plachetka, Originální pražský synkopický orchestr nebo Bára Basiková. „Každý rok se chceme dotknout více žánrů, aby si každý našel to, co má rád. Klasická hudba, něco z jazzu, něco orchestrálního a aby tam bylo nějaké jméno. Na Adama Plachetku jsme čekali dva roky," řekla vedoucí odboru kultury a cestovního ruchu Iva Sedláková. Koncerty začínají v 21:30, lidé si zpravidla chodí zabrat místo již kolem 20:00.

Na hlavním náměstí bude promítat Kinematograf bratří Čadíků, který v první části července uvede snímky Střídavka, Princ Mamánek, Buď chlap a Přání k narozeninám. Promítat bude rovněž letní kino Háječek, letos i premiérové filmy. Na radničním nádvoří se odehrají koncerty a divadelní představení, pokračovat bude i série Hudební večery na náměstí, kde v červenci a srpnu zahrají Jazzika, Trio Traktůrek, Láďa Latka nebo Oni. Koncerty tvoří přes čtvrtinu všech letních akcí. Ve městě bude i 21 festivalů jako Jihočeský jazzový festival, Město lidem - lidé městu nebo Hvězdy nad Vltavou.

Mezi programy, jež pořádá město, patří i divadelní přehlídka Letní Vltava. U kavárny parku 4Dvory přinese dětská divadelní představení, akci pro skateboardisty a cirkus. V Budějovicích budou i různé sportovní akce jako olympijský běh nebo mistrovství ČR ve stand up paddleboardingu. V plánu je i řada výstav, v radniční výstavní síni pobaví děti lego.

Hodnocení článku je 80 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Jan Luxík

Štítky kultura, správa, České Budějovice

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Kulturní léto ve městě nabídne přes 400 akcí. Dorazí Plachetka i Čadíci  |  Kultura  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.