Počasí dnes24 °C, zítra25 °C
Neděle 28. dubna 2024  |  Svátek má Vlastislav
Bez reklam

České Budějovice budou v roce 2028 Evropským hlavním městem kultury

, aktualizováno 30. června 2023, 16:36

Je rozhodnuto. České Budějovice budou v roce 2028 Evropským hlavním městem kultury. Dnes odpoledne to potvrdila hodnotící komise při oficiálním vyhlášení v prostorách ministerstva kultury. Přímo v Českých Budějovicích vyhlášení sledovalo několik desítek obyvatel.

Zatímco se výsledek vyhlašoval na ministerstvu kultury, někteří členové týmu sledovali živý přenos společně s místními v prostorách českobudějovické Rabenštejnské věže. Když zaznělo "České Budějovice", propukla v prostorách věže nefalšovaná radost.

„Je to obrovská radost, větší radost jsem neměla mnoho mnoho let. Zároveň je to obrovská úleva, že máme ten proces kandidatury za sebou,“ usmála se po vyhlášení náměstkyně primátorky pro kulturu Zuzana Kudláčková (Piráti). 

Jedním dechem dodala, že to je také velká zodpovědnost. „Čeká nás obrovská práce, kterou musíme odvést. Slíbili jsme to v naší přihlášce. Máme teď smlouvu s Evropskou komisí a musíme ji dodržet. Celý ten projekt pomáhá právě tím, že skrze kulturu rozvíjí úplně všechny oblasti života - sociální oblast, pracovní příležitosti, kvalitu veřejného prostoru, vzdělávání, podnikání, cestovní ruch a mnoho dalšího,“ shrnula pro Budějckou Drbnu.

Zuzana Kudláčková poděkovala celému týmu, který měl kandidaturu na starost. „Chtěla bych také poděkovat předcházející politické reprezentaci, že tu věc do Českých Budějovic přinesla. Děkuji také paní primátorce a panu hejtmanovi, že se za kandidaturu postavili. Poděkování patří také kolegům, kteří se mnou přežili tu nervozitu z posledních dnů,“ dodala.

„Je to unikátní projekt, který by se pro České Budějovice třeba už nikdy v historii neopakoval. Celý tým do toho dal maximum,“ řekla ČTK primátorka jihočeského města Dagmar Škodová Parmová (ODS). Dodala, že nyní bude následovat náročná práce při naplňování zhruba stostránkového projektu před rokem 2028.

Vyhlášení výsledků sledovala v Českých Budějovicích také kreativní ředitelka projektového týmu Anna Hořejší. Ta cítí velkou úlevu, vděčnost a radost. 

„Díky procesu kandidatury jsme zjistili, že naše tušení, že v Budějcích a v jižních Čechách je velký potenciál v kulturním sektoru, se potvrdilo,“ řekla Budějcké Drbně. 

Dotace na přípravu projektu bude 480 milionů korun

Vedle Broumova a Českých Budějovic se do soutěže přihlásily také Liberec a Brno, finalisty porota vybrala loni v říjnu. Výběr města začíná šest let před tím, než členská země tuto událost hostí . Nejprve vytvoří evropští i národní odborníci seznam potenciálních měst, z něhož následně vybírají to, které titul ponese. Titul zatím nesla dvě česká města, v roce 2000 Praha a o 15 let později Plzeň.

Pro každý rok jsou vybrány dva členské státy EU, jejichž města titul ponesou. Pro rok 2028 to budou Česká republika a Francie. Za Francii jsou ve finále Bourges, Clermont-Ferrand, Montpellier a Rouen. Dále se soutěže účastní Evropské sdružení volného obchodu a Evropský hospodářský prostor, pro rok 2028 organizace nominovaly města Budva v Černé Hoře a Skopje v Severní Makedonii.

Za organizaci a řízení soutěže je v ČR odpovědné ministerstvo kultury, rozhodnutí předpokládá spoluúčast členského státu na financování projektu. Baxa počátkem tohoto měsíce uspěl na jednání vlády ve Vimperku s žádostí o zvýšení rozpočtu svého resortu o dotaci na přípravu projektu Evropského hlavního města kultury 2028. Suma by se měla rozdělit do šesti let 2024 až 2029, a to do maximální výše 480 milionů korun.

Hodnocení článku je 86 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto ČTK / Pancer Václav

Štítky české budějovice, ocenění, kultura, evropa, ministerstvo kultury

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Jan Richter

LEDA ŽE BY ZASTAVILI DEMOLICI SLAVIE ( NĚMECKÉHO DOMU )

Pátek, 30. června 2023, 15:31Odpovědět

České Budějovice budou v roce 2028 Evropským hlavním městem kultury  |  Kultura  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.