Počasí dnes18 °C, zítra23 °C
Sobota 27. dubna 2024  |  Svátek má Jaroslav
Bez reklam

Premiéra v Českém Krumlově chce ukázat svět Schieleho pohledem

Jak viděl Egon Schiele svět, chce ukázat jediná letošní premiéra před otáčivým hledištěm v Českém Krumlově. Taneční inscenace Egon Schiele – Autoportrét poprvé představí Jihočeské divadlo v zámecké zahradě v sobotu. Před českokrumlovské otáčivé hlediště se po několika letech vrací hlavní tvůrci inscenace režisérské duo Skutr, jež tvoří Martin Kukučka a Lukáš Trpišovský, a choreograf Jan Kodet.

„Hned na začátku jsme se rozhodli, že nebudeme ilustrovat Schieleho dílo a že nebudeme baletem popisovat ani jeho život. Ale řekli jsme si, že můžeme nabídnout divákům svět Schieleho očima. Jsou zmínky o tom, že sedal v zámecké zahradě a maloval a kolem něj chodili lidé a sledovali, co dělá. On najednou nahlížel na ten Krumlov jinýma očima. A domnívám se, že Schieleho pohled se tancem zobrazit dá," řekl Martin Kukučka.

Z Českého Krumlova pocházela Schieleho matka a on sám tam strávil část života. Malíř, který žil na přelomu 19. a 20. století, patřil mezi hlavní představitele expresionismu. „V představení jsou situace, kdy si člověk může říct, že to má společné se Schielem dynamiku, barevnost nebo vnímání přírody. Hodně jsme se snažili napojit na jeho vzpomínky v podobě dopisů. Nejvíc ho proslavily akty a erotika v tvorbě, ale já si myslím, že se za tím skrývá velmi introvertní, inteligentní a vnímavý člověk, který předběhl svou dobu," uvedl choreograf Jan Kodet.

Dodal, že Schiele byl umělec, který tvorbou šokoval. Kodet řekl, že malíř dodnes inspiruje současné mladé umělce. Podle choreografa je přínosem, že představení bude mít kulisy před otáčivým hledištěm v zámecké zahradě. Uvedl, že to zvýrazní Schieleho propojení s přírodou.

Kukučka s Trpišovským se společně s Kodetem na točnu vrací po sedmi letech. V létě 2016 pro českokrumlovskou scénu připravili Lišku Bystroškou. „Je to jedinečná scéna, která nikde jinde není," uvedl Kukučka.

Jihočeské divadlo zahájilo novou sezonu před otáčivým hledištěm 2. června. Připravilo šest titulů. Reprízovalo horor Dracula, představení Muž dvojhvězdy, do 10. září bude ještě hrát oratorium Mesiáš, rodinný titul Úplně celá česká historie a komedii Ženy Jindřicha VIII. s Petrem Rychlým v hlavní roli.

Hodnocení článku je 60 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Pavel Hejný | Zdroj Jihočeské divadlo

Štítky ČR, divadlo, Český Krumlov

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Premiéra v Českém Krumlově chce ukázat svět Schieleho pohledem  |  Kultura  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.