Počasí dnes24 °C, zítra25 °C
Neděle 28. dubna 2024  |  Svátek má Vlastislav
Bez reklam

Jedná se o PR článek. Více info k PR článkům můžete najít ZDE.

Rock fest i historie: Jihočeské muzeum zve na Trocnovské slavnosti

PR článek

Jihočeský kraj a Jihočeské muzeum pořádají 8. – 9. září 2023 Trocnovské slavnosti v areálu Památníku Jana Žižky (Trocnov 14, 373 12 Borovany). Akce se koná pod záštitou hejtmana Jihočeského kraje MUDr. Martina Kuby a vstup je zdarma! Připraven je bohatý program pro všechny věkové kategorie.

V pátek 8. září od 16:00 hodin se můžete těšit na ROCK FEST, v rámci kterého vystoupí hned několik skupin zvučných jmen na podiu u sochy Jana Žižky: Big Papa, Seven, Petr Kolář s kapelou a Tlustá Berta. Program doplní i několik bubenických show skupiny Wild Sticks.

V sobotu 9. září od 10:00 hodin pokračují slavnosti celodenním programem pro děti i dospělé. Hlavní scéna s podiem na louce u sochy Jana Žižky nabídne třeba kuchařskou show Vladimíra Tůmy s ochutnávkami, který připraví recepty z kuchmisterské knihy Pavla Severina z Kapí Hory a rytíře Bavora Rodovského z Hustiřan. Skupina historického šermu SORDEM láká na představení s ukázkami soubojů a kvízem pro děti (Šermířské povídky a Výtržníci) a sdružení Harcíři z Rokycan pak na řízenou středověkou bitvu se zapojením návštěvníků. Určitě nevynechejte ani profesionální letové ukázky dravých ptáků a sov v podání sokolnické společnosti TEIR a zažijte krásu jednoho z nejstarších způsobů lovu, který díky své mnohasetleté tradici v českých zemích získal pevné místo jakožto nehmotné dědictví UNESCO.

Po celý den můžete na hlavní scéně dále navštívit jarmark s historickými řemesly Danar (kovář, tesař, hrnčíř, písař) nebo středověký vojenský tábor žoldnéřů (skupina nejen historického šermu Fedrfechtýři). K vidění budou repliky středověkých a raně novověkých chladných zbraní a zbrojí, palné zbraně doby husitské nebo malá polní kuchyně. Malé i velké návštěvníky jistě potěší i střelba z luku a kuše pod odborným dohledem uskupení Lucistnice.cz nebo středověký fotokoutek Pavla Dolejšího. Chybět nebude ani divadlo - pohádku pro děti s názvem Běla mezi včelami odehraje vedle muzejní budovy Památníku Divadelní spolek J. K. Tyl Č. Budějovice a pro dospělé je pak připraveno představení Marešovy divadelní společnosti Osudová setkání Přemysla Otakara II.

I v sobotu si užijete hudbu! Skupina Řemdih z České Lípy nabídne koncert středověké hudby ve všech jejích polohách. Zastoupeny jsou pijácké a milostné písně, duchovní vícehlasé zpěvy i dvorské tance. Uslyšíte i ryčné instrumentální skladby nebo vážné vícehlasé písně. Kapela má za sebou stovky koncertů a vystoupení nejen u nás, ale i v řadě evropských zemí.

Těšit se můžete i na středověký rock v podání brněnské hudební skupiny Tempus, která v čele s charismatickou zpěvačkou Lindou Ravenna působí na hudební scéně již od roku 2007. Nástrojové obsazení je velmi netradiční a pestré, protože kombinuje moderní hudební nástroje s replikami středověkých nástrojů. Vznikají tak chytlavé písně s nápaditými aranžemi a stylovou interpretací. Melodické linky niněry, flétny, houslí či šalmaje se prolínají s libozvučnými motivy elektrické kytary podbarvenými baskytarou a bicími.

Pro milovníky historie jsou připraveny dvě komentované prohlídky expozice o Janu Žižkovi a husitství v muzejní budově Památníku se známým historikem Petrem Čornejem. Expozici si můžete prohlédnout i sami po celý den nebo využijte venkovní naučnou stezku kolem trocnovského areálu s pracovními listy. Během akce je možné na recepci Památníku zakoupit i knihu „Jan Žižka z Trocnova – světla a stíny hejtmanovy životní cesty“ nebo si pohovořit s jejím autorem Otomarem Dvořákem. U muzea bude probíhat i další program pro děti: herna s dřevěnými hračkami Luďka Fialy, výroba odznaků nebo malování barvami na obličej v režii Gabriely Chvojkové.

Velkým lákadlem letošního ročníku je nově otevřený Archeoskanzen Trocnov. Během soboty zde můžete navštívit jarmark s historickými řemesly Danar (bednář, soustružník, švec a přadlena), ukázky pečení chlebových placek nebo využijte oživené prohlídky areálu s průvodcem. Začátky: 10:00, 11:00, 12:00, 13:00, 14:00, 15:00, 16:00 hodin. Vstupenky lze zakoupit předem online na www.muzeumcb.cz/vstupenky, osobně v muzejní budově Památníku Jana Žižky z Trocnova (Trocnov 14, 373 12 Borovany) nebo v historické budově Jihočeského muzea v Českých Budějovicích (Dukelská 1). Kapacity prohlídek jsou omezeny a Archeoskanzen není mimo prohlídky volně přístupný. Dovolujeme si také upozornit, že v pátek 8. září (celý den) je Archeoskanzen z provozních důvodů pro veřejnost uzavřen.

Trocnovské slavnosti zakončí v sobotu od 17:00 hodin venkovní promítání filmu Jan Žižka na louce u sochy Jana Žižky a návštěvníky zde přivítá režisér, producent, scénárista a herec Petr Jákl.

Další informace

Příjezd do areálu Památníku Jana Žižky: ve směru od Radostic, Borovan a Ostrolovského újezdu.
Pro návštěvníky je zajištěno bezplatné parkování a prodej občerstvení.
Stanové městečko a podobné plochy organizátoři akce nezajišťují a neorganizují.
Dopravní spojení v noci z pátka 8. 9. na sobotu 9. 9. je adekvátně posíleno – více informací najdete na www.idos.cz.

Změna programu vyhrazena.

Hodnocení článku je 90 %. Ohodnoť článek i Ty!

Štítky Rock fest, Jihočeské muzeum, Trocnovské slavnosti, historie

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Rock fest i historie: Jihočeské muzeum zve na Trocnovské slavnosti  |  Kultura  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.