Počasí dnes24 °C, zítra25 °C
Neděle 28. dubna 2024  |  Svátek má Vlastislav
Bez reklam

Máme unikátní polohu, říká nový ředitel Jihočeského muzea. Prioritou je archeoskanzen

Jihočeské muzeum v Českých Budějovicích má nového ředitele, kterým se stal Filip Lýsek. V rozhovoru pro Budějckou Drbnu popisuje první týdny v nové pozici, plány ve vedení muzea i největší priority, mezi které nyní řadí dokončení výstavby Archeoskanzenu v Trocnově.

Jaké jsou pro vás první týdny v nové funkci?
Jedním slovem hektické. Vysoké pracovní vytížení s řadou úkolů jsem nicméně očekával a beru je jako běžnou položku práce ředitele.

Co byly první věci, se kterými jste se v nové pozici seznamoval?
Jako jeden z prvních úkolů jsem si vytyčil osobní pohovory s vedoucími jednotlivých úseků. Jejich cílem je seznámení se s provozním a personálním chodem jednotlivých oddělení a perspektivou dalšího rozvoje.

Před vedením Jihočeského muzea jste vedl Regionální muzeum v Českém Krumlově. Zdá se, že práce bude velmi podobná, v čem ale vidíte případné rozdíly?
Jednoznačně v celkovém objemu činnosti. Statisticky vyjádřeno Jihočeské muzeum pracuje s přibližně pětinásobným objemem finančních prostředků, muzejních provozů i zaměstnanců.

Co vás vedlo k přihlášení se do výběrového řízení?
Po pracovní stránce perspektiva dalšího profesního rozvoje. Jako budějovický rodák a dlouholetý rezident jsem přirozeně zohlednil také osobní, rodinné důvody.

Jaké významné projekty či výstavy budete v dohledné době řešit v nové funkci?
Výstavní plán se tvoří na několik let dopředu. Ten aktuální představuje mix již tradičních nebo dlouhodobě plánovaných výstavně programových událostí doplněný projekty k významným kulturně historickým výročím, která nás v nejbližších pěti letech čekají.

Při svém nástupu jste zmínil například titul Evropské hlavní město kultury 2028. Jakou roli by v této významné události mělo sehrát Jihočeské muzeum v Č. Budějovicích?
Dílem programovou, ale zejména strategickou. Budova muzea se nachází na spojnici mezi Komorní filharmonií, Jihočeským divadlem, Kulturním domem Slavie a budoucím výstavním provozem Alšovy jihočeské galerie na Senovážném náměstí. Tato unikátní poloha nabízí do budoucna mimořádně zajímavou perspektivu užší programové spolupráce.

Významnou událostí je otevření Archeoskanzenu Trocnov. Jakou úlohu bude v nadcházejících letech sehrávat? Areál ještě není kompletně hotový, co ještě zbývá dokončit?
V případě získání dotačních prostředků bude v roce 2024 zahájena další stavební etapa s cílem vybudovat do dvou let nové návštěvnické a vzdělávací centrum, muzejně expoziční část a provozně technické zázemí včetně prostorného parkoviště pro návštěvníky trocnovského areálu.


Hlavní budova Jihočeského muzea v Českých Budějovicích. 

O jak významný projekt jde z pohledu samotného Jihočeského muzea v Českých Budějovicích?
Z finančního a provozního hlediska jde o projekt naprosto mimořádného významu. Rozpočtované prostředky se zapojením dotace z programu Integrované územní investice Českobudějovicko, prostředků Jihočeského kraje a dalších zdrojů přesahují 130 milionů korun.

Jaké jsou plány pro rok 2024?
Prioritní investiční záměr už jsem zmínil. V programové oblasti nás čeká jedenáct výstavních projektů a řada programových událostí včetně jubilea 600 let od úmrtí Jana Žižky z Trocnova, které si připomeneme akcemi nejen v Trocnově, ale i v hlavní budově muzea v Českých Budějovicích.

Jihočeské muzeum se stará o zhruba milion předmětů, což možná někteří obyvatelé města netuší. Můžeme zmínit, jaké předměty jsou ty nejvýznamnější?
Během více jak stoleté akviziční činnosti získalo muzeum nejen unikátní solitéry ale i mimořádně cenné sbírkové soubory. Řada z nich je zastoupena ve stálé expozici Příběh města České Budějovice nebo v nové stálé expozici přírody, archeologie a národopisu, která v roce 2020 získala prestižní ocenění v Národní soutěži muzeí Gloria Musaealis za muzejní výstavu roku. Přijďte do muzea, nebudete litovat!

Můžete popsat či alespoň naznačit své dlouhodobější plány a vize ve vedení Jihočeského muzea v Českých Budějovicích?
Naprosto prioritním úkolem bude dokončení výstavby Archeoskanzenu v Trocnově. Dlouhodobě pak systematická práce s kulturním dědictvím jako otevřeným systémem přístupným různým věkovým skupinám návštěvníků a zájemců. V rámci dílčích cílů pak rozsáhlá digitalizace fondu muzea a jeho prezentace veřejnosti, celkové posílení informovanosti o aktivitách muzea a spolu s tím i vzájemné spolupráce s kulturními institucemi ve městě a v regionu. Dílčích oblastí je vzhledem ke komplexnosti muzejní práce mnoho.

Hodnocení článku je 84 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Se svolením Filipa Lýska

Štítky jihočeské muzeum, české budějovice, filip lýsek, ředitel, rozhovor, kultura

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Jan Strapina

No tož hodně štěstí v nové funkci!

Pondělí, 6. listopadu 2023, 01:10Odpovědět

Máme unikátní polohu, říká nový ředitel Jihočeského muzea. Prioritou je archeoskanzen  |  Kultura  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.