Počasí dnes18 °C, zítra23 °C
Sobota 27. dubna 2024  |  Svátek má Jaroslav
Bez reklam

S každou sochou žil několik dnů. Řezbář Jiří Nekola vyrobil betlém pro České Budějovice

Od letních měsíců vyřezával sochy pro nový betlém, který zdobí náměstí v Českých Budějovicích. Práce ale ještě není u konce. Řezbář Jiří Nekola přidá každou adventní neděli jednu novou postavu či zvíře. Nejen o tom vypráví v dalším dílu seriálu (Ne)obyčejní.

Při středečním ránu je v centru Českých Budějovic klid. Adventní stánky postupně otvírají a naproti radnici právě zaměstnanci dopravního podniku zdobí vánoční strom. Nedaleko odtud se střídají skupinky lidí u nového betlému.

Vyrobil ho řezbář Jiří Nekola, který si sochy právě se zájmem prohlíží. „Už jsem si to tady celé prošel a podíval se. Trochu vás to pohltí. Určitě sem budu jezdit, mimo jiné proto, aby se podíval, že je vše v pořádku,“ usmívá se řezbář při pohledu na dílo, které tvořil několik měsíců. 

Nové stánky na adventní městečko vyrábí v Jílovicích. Za tři týdny budou hotové

Čtrnáct dní potrvá stavba vánočního městečka pro letošní ročník Českobudějovického adventu. Připraveno je hned několik novinek. Tou největší budou úplně nové adventní stánky, které se vyrábí v Jílovicích na Českobudějovicku.

Na začátku Jiří Nekola věděl, kolik postav bude vyrábět. Zbytek se pak podle zkušeného řezbáře tvoří za pochodu. „Vždy začínám tím nejdůležitějším, v tomhle případě to byli Josef a Marie. Nezabývám se celkem, ale jdu postavu od postavy. S každou z nich žiju zhruba 10 dnů. Studuji si o ní informace, přemýšlím, jak by měla vypadat,“ popisuje Nekola. 

Jednotlivé sochy pak vyřezává od hlavy dolů. V případě nového betlému pro České Budějovice bylo nutné zvolit bukové a dubové dřevo, které vydrží náročné zimní podmínky. Samozřejmě nechybí ani vrstva nátěru, který zabraňuje tomu, aby dřevo zčernalo a objevila se na něm plíseň. I na to zná ale řezbář recept, použít stačí Savo, které má každý doma. 

Jiří Nekola u jedné ze soch českobudějovického betlému. 

Nekola už v minulosti tvořil betlém například pro Týn nad Vltavou, Písek či Rehabilitační ústav Kladruby. Ten nejnovější je však podle něj zatím největší a také nejvíce v pohybu.

„Betlém navíc budeme doplňovat. Každou adventní neděli chceme přidat jednu postavu či zvíře,“ prozrazuje řezbář. 

Vzápětí nechává více nahlédnout do své práce. „Já jsem dříve dělal hlavně dívčí postavy, i ta postava Josefa měla v úvodu takové holčičí ruce. Pak jsem je začal dělat hrubější, což je vidět například na soše žebráka,“ usmívá se umělec. Právě do misky, kterou žebrák drží, začali lidé házet pro štestí mince. Kromě žebráka, Marie a Josefa stojí v betlému také Tři králové, pastýř či ponocný. 

Ve slavné pivnici hraje na harmoniku. Lidé se rádi přidají, vypráví hudebník

Pavel Vokůrka už řadu let baví návštěvníky nejslavnější českobudějovické pivnice. V Masných krámech hraje několikrát do měsíce na harmoniku pro turisty z různých koutů Evropy i štamgasty. O tom, jak lidé na živou hudbu reagují, i cestě do...

Vánoce má Jiří Nekola spojené především s prací. Ta je zároveň jeho koníčkem. „Je to zajímavá práce, užívám si to. Řežete, jste na zahradě, najednou vám volá televize. Potkáváte spoustu zajímavých lidí. Je to zábava,“ těší umělce. Jeho dílo je k vidění například u vchodu do zoologické zahrady v Hluboké nad Vltavou, kde Nekola vytvořil velkou sochu orla. 

Hodnocení článku je 88 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Jakub Bartoš

Štítky české budějovice, betlém, advent, jiří nekola, neobyčejní, rezbář, dřevo, umění

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

S každou sochou žil několik dnů. Řezbář Jiří Nekola vyrobil betlém pro České Budějovice  |  Kultura  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.