Počasí dnes25 °C, zítra25 °C
Pondělí 29. dubna 2024  |  Svátek má Robert
Bez reklam

V Českém Krumlově se otevřel opravený pivovar. Návštěvníci uvidí několik expozic

V Českém Krumlově se otevřela opravená část pivovaru. V komplexu několika budov návštěvníci naleznou například galerii nebo interaktivní expozici, uvidí také ukázky vaření piva. Novinářům to řekl ředitel areálu s názvem Port 1560 Miroslav Březina. Náklady na rekonstrukci, která trvala tři roky, činily desítky milionů korun. Místním se otevře část města, která byla dlouhé roky uzavřená.

„Je to významná část historického centra Českého Krumlova, která se nyní otevírá veřejnosti. Návštěvník se bude moci na nádvoří občerstvit, když bude chtít, navštívit některou expozici a nebo zajít do pivovarské zahrady do relaxační zóny," uvedl Březina.

Nádvoří pivovaru je nově otevřeno pro průchod od Vltavy do části Latrán, která je přímo u zámku. Otevřením areálu se tak místním zpřistupnila část historického centra, která byla řadu let nedostupná. 

Součástí opraveného pivovaru je rekonstruované původní vdovské sídlo Anny z Rogendorfu. V něm se nachází interaktivní expozice, která představuje život obyvatel přibližně před 100 lety. Součástí expozice jsou pohyblivé obrazy, projekce jídla či další interaktivní prvky. 

Návštěvníci například uvidí, jak byl v té době vybavený měšťanský byt, projekci některých dobových filmů nebo tehdy moderních přístrojů jako psací stroj nebo telefon.

Galerie nabídne díla členů sdružení českých umělců grafiků Hollar Praha. V opravené varně zájemci uvidí ukázku toho, jak se v 19. století vařilo pivo.

„Tento prostor jsme kompletně zrekonstruovali, veškeré pivovarské technologie jsou repasované. Nyní to vše chceme ukázat návštěvníkům, kterým předvedeme také vaření v současném pivovaru a degustaci piva," řekl Březina.

Expozice je v areálu více. Prohlídky jsou různě dlouhé, a tak si mohou zájemci návštěvu celého areálu naplánovat na celý den, nebo se na epxozice přijet podívat postupně. 

Rekonstruovaná je část areálu na ploše 30 000 metrů čtverečních. Jde zhruba o třetinu pivovaru. Zbylou část zatím majitel zakonzervuje. Tradice vaření piva ve městě sahá do roku 1560. Dnešní pivovar vznikl v sídle Anny z Rogendorfu v letech 1625 až 1630.

Původní areál se stavěl od 16. století. Patří k němu vzácné prvky jako rozsáhlý krov z 16. století v renesančním paláci, kde je nyní skleněná lávka přímo v konstrukci krovu. V návštěvnickém centru se propojily původní zdi s novými skleněnými a ocelovými prvky. V paláci stavbaři při obnově objevili i někdejší renesanční stropy.

Hodnocení článku je 70 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Jakub Bartoš

Štítky český krumlov, galerie, rekonstrukce, oprava

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

V Českém Krumlově se otevřel opravený pivovar. Návštěvníci uvidí několik expozic  |  Kultura  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.