Počasí dnes23 °C, zítra25 °C
Neděle 28. dubna 2024  |  Svátek má Vlastislav
Bez reklam

Tábor plánuje na 600. výročí Žižkova úmrtí po celý rok několik akcí

Výstavu, rekonstrukci bitvy, koncert nebo televizní dokument chce Tábor letos věnovat připomínce 600. výročí úmrtí Jana Žižky. Město na akce k tomuto tématu uvolní 2,5 milionu korun. Žižkův rok Tábor zahájil na konci února otevřením nové expozice v husitském muzeu. Novinářům to řekli zástupci vedení města.

„Chceme, aby program byl co nejpestřejší. Nemáme jednu hlavní akci, vybrali jsme variantu, kdy si každý něco vybere a to výročí si budeme připomínat prakticky celý rok," řekl táborský starosta Štěpán Pavlík (Tábor 2020).

Koncem února táborské Husitské muzeum otevřelo novou expozici Husité. Nabízí k tématu informace v textové a obrazové podobě, originální předměty z muzejních sbírek a repliky dobových artefaktů. Klasické exponáty doplňuje multimediální digitální obsah na obrazovkách a v projekcích. Muzeum také plánuje 25. dubna v gotickém sále Staré radnice otevřít výstavu věnovanou právě Žižkovi.

Podle Pavlíka bude velkým lákadlem pro příznivce vážné hudby koncert Symfonického orchestru Českého rozhlasu (SOČR). V červnu odehraje na Žižkově náměstí cyklus symfonických básní Bedřicha Smetany Má vlast, kdy pátá část nese název Tábor. „Mou vlast umí zahrát spoustu orchestrů. Ale my jsme vybrali SOČR, protože věříme, že to bude zcela mimořádné," řekl starosta.

Na léto město připravuje rekonstrukci historické bitvy, která má připomenout 600. výročí úmrtí Jana Žižky. Uskuteční se 20. července na louce za Klokotským klášterem. Scéna připomene dobývání hradu Příběnice. „V době filmových triků chceme veřejnosti ukázat něco skutečného, co nám opravdu přiblíží historii," uvedl starosta.

Jan Žižka se narodil v Trocnově na Českobudějovicku kolem roku 1360. Byl nejvýznamnějším vojevůdcem husitů, kteří se postavili zejména proti zástupcům katolíků. Vycházeli z učení církevního reformátora Jana Husa, který byl v roce 1415 upálen poté, co ho církev označila za kacíře. Žižka zemřel 11. října 1424 u Přibyslavi.

Tábor chce Žižku připomenout i dokumentem, na kterém spolupracuje s Českou televizí. „Nebude to žádná fikce nebo tendenčně upravený příběh. Jedná se o detektivní pátrání po osudech Jana Žižky," uvedl Pavlík. Tvůrci se zaměří na dobové souvislosti a kromě příběhu husitského vojevůdce představí i tehdejší situaci v zemi a v Evropě. „Zároveň se budeme věnovat i vysvětlení, jak tehdy vypadal běžný život a i tím se pokusíme odůvodnit některá životní rozhodnutí Jana Žižky," uvedl režisér Vít Bělohradský. Dokument pak budou moci využívat i školy pro hodiny dějepisu.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto pixabay.com

Štítky ČR, správa, historie, Tábor

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Tábor plánuje na 600. výročí Žižkova úmrtí po celý rok několik akcí  |  Kultura  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.