Počasí dnes15 °C, zítra21 °C
Pátek 17. května 2024  |  Svátek má Aneta
Bez reklam

Jihočeské divadlo uvede premiéru tanečního divadla Julie a Romeo

Jihočeské divadlo v Českých Budějovicích dnes uvede poslední premiéru před létem, taneční divadlo Julie a Romeo. Půjde o nové pojetí tradičního shakespearovského dramatu. Taneční inscenaci vytvořili choreografové Ondřej Vinklát a Tomáš Rychetský v režii Dodo Gombára na původní hudbu současného hudebního skladatele Ivana Achera. Diváka zavedou do domova seniorů a klasický milostný příběh se bude odehrávat mezi dvěma jeho obyvateli během jednoho večera.

„Nás lákal nápad to otočit, z mladých milenců udělat staré, a z rodičů Kapuletů a Monteků naopak mladé,“ řekl choreograf Ondřej Vinklát. Tanečníci budou mít masky, sice ne zcela realistické jako se užívají u filmu, ale budou prostřednictvím vlasů a vrásek naznačovat starou tvář. I tanečníci vytvoří pohyby iluzi starého člověka.

„Zůstává příběh, divák se může orientovat na základě věcí, které jsou mu povědomé, ale museli jsme udělat redukci některých scén, abychom to mohli vyprávět z nové perspektivy. Má to vývoj, zauzlení, nějaké vyvrcholení a pointu, ikonické shakespearovské scény neobcházíme, ale interpretujeme po svém,“ vysvětlil režisér Dodo Gombár. Zajímavostí je role ředitelky domova pro seniory. Tu ztvárnila činoherní herečka Jihočeského divadla, Taťána Kupcová, která děj komentuje a doplňuje slovem.

Julie jako stará babička, která v životě neprožila vše, co chtěla, se díky vnučce dostane do domova seniorů. V roli se střídají sólistky baletu Jihočeského divadla Barbora Coufalová a Shino Fujiiová. „Pro mě byl těžký úkol vžít se do role babičky, protože babičky nemám, ani jsem s nimi nevyrůstala. V roli používám i hůl a stále musím mít na paměti při tanci, tedy pohybech, že jsem stará žena. Jsou tam totiž části, kdy tancuji naplno, jako mladá, jakoby ve vzpomínkách a přáních, které má Julie,“ popsala svoji postavu Coufalová. Divák podle ní díky intenzitě pohybu rozpozná, kdy jde o starého člověka a kdy o mladého.

Autoři si záměrně vybrali prostředí domova seniorů. „Zjistili jsme, a jsou na to i výzkumy, že v domovech pro seniory láska kvete, je tam i ta nevraživost a žárlivost, a navíc u těch seniorů je smrt blíž než u mladých postav Shakespeara,“ sdělil choreograf Tomáš Rychetský. „I v kontextu v současné době je tady pořád diskurz nepotřebných seniorů, to je téma trochu palčivé a bolavé, jsou to lidi blízko ke konci své životní poutě, a tak intenzivněji a s větší vášní řeší pravé city," dodal režisér Gombár.

Příběh Romea a Julie ztvárnilo Jihočeské divadlo i s touto premiérou osmkrát. A to jak divadelní představení, tak balet. Poprvé hru Romeo a Julie uvedlo divadlo v roce 1959.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto Jan Luxík

Štítky jihočeské divadlo, divadlo, balet, České Budějovice

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Jihočeské divadlo uvede premiéru tanečního divadla Julie a Romeo  |  Kultura  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.