Počasí dnes21 °C, zítra25 °C
Neděle 16. června 2024  |  Svátek má Zbyněk
Bez reklam

Do muzejní noci se na jihu Čech v pátek zapojí několik muzeí

K Festivalu muzejních nocí se v pátek na jihu Čech připojí několik muzeí. Tématem programů, které muzea připravila pro návštěvníky, je 600. výročí úmrtí Jana Žižky z Trocnova, Rok české hudby, 200 let od narození Bedřicha Smetany nebo hasiči. Vyplývá to z informací muzeí. Vstup na akce je zdarma.

Jihočeské muzeum v Českých Budějovicích při muzejní noci otevře výstavu s názvem Druhý život Jana Žižky. „Základem výstavy je obraz Jana Žižky, jak byl prezentován v následujících stoletích a režimech, jak byl idealizován i zatracován, jakým způsobem režimy využívaly symboliky Žižky jako bojovníka za svobodu, ať to bylo vlastenectví v první republice, nebo propaganda komunistického režimu ve druhé polovině 20. století. Žižkův obraz se také objevuje v lidové tradici," řekla autorka výstavy Eva Hyndráková. Toto vše lidé uvidí prostřednictvím obrazů, textů, kronik nebo Žižkových portrétů na bankovkách, medailích a odznacích.

Program muzejní noci v Jihočeském muzeu zahájí v 17:00 středověká hudební skupina Dei Gratia a návštěvníci se podle mluvčího muzea Tomáše Svobody můžou těšit na historické mechanické hry či dělostřeleckou show s miniaturními funkčními modely děl, která zahrnuje scény z období od husitského obléhání Karlštejna až po bitvu tří císařů u Slavkova. Muzejní noc pak zakončí ohňová show.

V Jindřichově Hradci se program muzejní noci uskuteční v areálu minoritského kláštera a pořadatelé se při jeho sestavování inspirovali operou Bedřicha Smetany Prodaná nevěsta. „V 17:00 ho zahájí žesťový soubor 4T Kvarteta, potkáte Bedřicha Smetanu, členové Jarošovské krojové družiny připravili scénku z komické opery Prodaná nevěsta s vystoupením kejklíře. Závěrečné vystoupení kejklíře z Chůdadla uvede společný sbor Proč bychom se netěšili," sdělila k programu ředitelka muzea Martina Machartová.

V Městském muzeu a galerii Vodňany se bude při muzejní noci od 19:00 do 21:00 zpívat, tančit a šermovat. Návštěvníci Prachatického muzea si budou moci od 17:00 do 22:00 prohlédnout hasičskou techniku, ve 20:00 je na programu i komentovaná prohlídka stálých expozic. V jindřichohradeckém Muzeu fotografie a moderních obrazových médií budou od 18:00 do 22:00 přítomni autoři výstav a návštěvníci se můžou zúčastnit dvou komentovaných prohlídek stálé expozice Moc médií. Komentované prohlídky nabídne od 18:00 do 22:00 také jindřichohradecký Dům gobelínů, kulturních tradic a řemesel.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Jan Luxík

Štítky ČR, muzea, České Budějovice

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Do muzejní noci se na jihu Čech v pátek zapojí několik muzeí  |  Kultura  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.