Počasí dnes22 °C, zítra23 °C
Sobota 22. června 2024  |  Svátek má Pavla
Bez reklam

Jihočeská filharmonie nahrává fanfáry pro české olympioniky, část hudebníků odjede do Francie spolu se sportovci

Jihočeská filharmonie v Českých Budějovicích nahrává čtyři fanfáry, které budou sloužit k oslavám olympioniků v Českém domě v Paříži. Hudbu složil třiadvacetiletý Jan Pospíšil, který jako čtvrtý Čech v historii studuje hudbu na Royal college of music v Londýně. Dechové kvinteto Jihočeské Filharmonie pak odcestuje přímo do českého olympijského domu a bude tam hrát různé skladby živě.

„V Českém olympijském výboru jsme chtěli vytvořit slavnostní hudbu, která bude doprovázet jednotlivé ceremonie v českém olympijském domě a která navodí slavnostní atmosféru, aby z ní měli sportovci husí kůži a zážitek na celý život,“ uvedl Tomáš Houska z Českého olympijského výboru, který má na starosti digitální komunikaci a program Českého domu v Paříži. Veškerá hudba vytvořená pro hry v Paříži se zároveň stane součástí budované audiobanky, aby bylo možné hudbu používat v budoucnosti. V českém domě tak nebude znít jen vážná hudba, ale třeba i rock nebo elektronická hudba.

Pro studenta hudby Jana Pospíšila to byla první příležitost komponovat fanfáry. Pracoval na nich při studiu s přestávkami skoro rok. Skladby nakonec upravoval přímo pro Jihočeskou filharmonii. „Jako inspiraci mi dali fanfáru filmového skladatele hudby Johna Williamse, který ji složil pro letní olympijské hry v Los Angeles v roce 1984. A zároveň jsem jeho hudební motivy měl posunout tak, aby zněly jako česká. Takže jsem se dál inspiroval například skladatelem Josefem Sukem,“ uvedl Jan Pospíšil.

První dvě skladby Pochod pro český dům a Voláme vás vítězové budou hrát při nástupu sportovců a při jejich poděkování fanouškům bez ohledu na to, zda získali medaili, nebo ne. Další dvě skladby - Gradace a skladba s pracovním názvem Underdogs budou pro videa a na sociální sítě olympijského výboru. Skladby trvají od jedné do dvou minut. Nahrál je orchestr, který má zhruba 40 lidí, zazní smyčcové, dechové, žesťové nástroje a tympány.

Toto není jediná spolupráce Jihočeské filharmonie s Českým olympijským výborem. Její orchestr bude hrát i při zahájení Olympiády dětí a mládeže 23. června v Českých Budějovicích na Náplavce u Dlouhého mostu. „Ale to půjde úplně o jinou hudbu, budeme hrát Malého prince s Janem Cinou v hlavní roli,“ dodal ředitel Jihočeské filharmonie Otakar Svoboda.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Facebook Jihočeská filhramonie

Štítky ČR, hudba, olympijské, filharmonie, České Budějovice, FOTO

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Jihočeská filharmonie nahrává fanfáry pro české olympioniky, část hudebníků odjede do Francie spolu se sportovci  |  Kultura  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.