Počasí dnes18 °C, zítra16 °C
Středa 9. října 2024  |  Svátek má Štefan / Sára
Bez reklam

Program spojený s českobudějovickým titulem EHMK již přilákal 25 tisíc lidí, příští rok nabídne dalších deset akcí

České Budějovice navštívila vedoucí Zastoupení Evropské komise v ČR Monika Ladmanová. S primátorkou města probírala možnosti evropské spolupráce, budoucí investice i rozvoj regionu. Klíčovým tématem bylo také získání titulu Evropské hlavní město kultury (EHMK) pro rok 2028. Aktivity spojené s titulem již přilákaly 25 tisíc lidí. Příští rok nabídne EHMK dalších deset akcí.

„Není úplně běžné, že již v prvním roce po získání titulu EHMK začne fungovat program pro veřejnost, Budějovice jsou v tom výjimečné. Vychází to ale už z naší přihlášky a z historie samotných jižních Čech. Chtěli jsme, aby si lidé ujasnili, co ten projekt je, jak funguje a co může přinést,“ popsal důvody pro tento netradiční postup Lukáš Černý, ředitel zapsaného ústavu, který Budějovice na oslavy získání titulu připravuje.

Největší hudební koncert v historii města. Před kostelem na Palackého náměstí zazní Óda na město

V předvečer Mezinárodního svátku hudby se schody kostela na Palackého náměstí promění ve velké podium a park v hlediště. Poprvé a naposledy tady ve čtvrtek 20. června v 18 hodin veřejnost uslyší hudební skladbu inspirovanou Ódou na radost. Diváci se...

Nejen obyvatelé Budějovic se tak již letos mohli seznámit s několika projekty, které získání titulu EHMK městu přineslo. Byly jimi festival Jižní svéráz, který propojil divadlo s atmosférou neobvyklých míst, projekt Skate Holders zaměřený na mladé, kreativní a sportovně založené publikum, a Kulturista, který přivezl kulturu i do jindy opomíjených koutů města a kraje.

„Tyto projekty jsou pro nás taková laboratoř. Je pro nás důležité vidět, jak jednotlivé projekty fungují. Můžeme tak vyhodnotit, zda naplňují naše cíle a zda mají ty dopady, které jsme očekávali. Pomáhá nám to s přípravou budoucích projektů,“ sdělil Černý s tím, že tyto tři akce, doplněné sedmi menšími, již přilákaly 25 tisíc lidí.

Příští rok plánují dalších 10 akcí

Přestože budoucí plány jsou zatím ve stádiu příprav, lidé kolem budějovického EHMK již nyní slibují, že se na kulturní akce pro veřejnost mohou těšit i příští rok. V plánu jich mají deset.

„Už teď můžu říct, že samozřejmě budou pokračovat projekty, které jsme již rozběhli v tomto roce. Mimo to nás čeká testovací ročník slavnosti Soutok, která propojí aktivity organizací napříč městem i krajem. Další aktivity se nám pak sejdou například s oslavou výročí založení města,“ přiblížila kreativní ředitelka ústavu Anna Hořejší.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Se svolením České Budějovice - Evropské hlavní město kultury 2028

Štítky Evropské hlavní město kultury, EHMK, České Budějovice, 2028, kultura

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Program spojený s českobudějovickým titulem EHMK již přilákal 25 tisíc lidí, příští rok nabídne dalších deset akcí  |  Kultura  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.