Počasí dnes26 °C, zítra26 °C
Středa 26. června 2024  |  Svátek má Adriana
Bez reklam

Největší hudební koncert v historii města. Před kostelem na Palackého náměstí zazní Óda na město

V předvečer Mezinárodního svátku hudby se schody kostela na Palackého náměstí promění ve velké podium a park v hlediště. Poprvé a naposledy tady ve čtvrtek 20. června v 18 hodin veřejnost uslyší hudební skladbu inspirovanou Ódou na radost. Diváci se pod vedením profesionálního dirigenta budou moct navíc ke skladbě přidat a rozeznít tak svým zpěvem celé náměstí.

Óda pro moje město vznikla v rámci projektu Kul.turista, jehož součástí je každý rok i jedna velká akce propojující umělce a veřejnost, vysvětlila koordinátorka z týmu EHMK 2028 Lucie Boušková.

Nápad na hudební koncert pak vznikl na přelomu roku. Myšlenka navazuje na fakt, že letošní rok je rokem hudby. „Přišel nápad na společnou skladbu. Letošní rok je rokem hudby, takže jsme se rozhodli, že by to mohla být hudební skladba a začali jsme vymýšlet nějaký koncept,“ popsal kurátor projektu Ondřej Horák.

Organizátoři oslovili známé budějcké umělce, kteří začali na skladbě pracovat. Hudbu vytvořil skladatel Mikoláš Troup z Jihočeského divadla. Skladba se inspiruje známou melodií z Beethovenovy 9. symfonie – Óda na radost, která je nejen hymnou Evropské unie, ale je podle organizátorů i nejuniverzálnější melodií v dějinách. V upravené verzi se objeví i další nečekaná žánrová spojení nebo například lidová píseň K Budějicům cesta.

Text pro skladbu napsal držitel ceny Anděl Štěpán Hebík, známý jako 7krát3. „V Budějovicích jsem se narodil a dlouho tu žiju. Kulisy města tak snadno zevšední. Donutily mě si ale uvědomit, že se nám tu žije opravdu dobře a neřešíme tak palčivé problémy jako na jiných místech světa. To mě s klidem opravňuje přistupovat k textu s nadsázkou, kriticky i s dávkou hrdosti. V textu každý najde obraz, který mu bude blízký a který se ho ať chce, či nechce, dotýká," řekl Hebík.

Soubor se skládá ze 170 hudebníků z českobudějovické konzervatoře, ZUŠ na Piaristickém náměstí, ZUŠ B. Jeremiáše na Palackého náměstí, sboru z Biskupského gymnázia, Sboru se "Z" Gymnázia Česká, Sboru Jitřenka, Klubu Aktiv - zpívání pro radost, Komorního pěveckého sdružení Abwun, folklorního Jihočeského souboru písní a tanců Úsvit nebo Projektu Sbor.

Soubor povede Patrik Červák, který diriguje mimo jiné i Jihočeskou filharmonii. „Je to největší společný koncert v historii Českých Budějovic. To, aby se spojily všechny tyto školy, sbory, je velmi unikátní situace, která nemá obdoby. Ta meziinstitucionální spolupráce na této úrovni není, a myslím, že je fajn, že to umění město takhle spojí,“ vysvětlil Červák.

Kromě samotné Ódy, která zazní na Palackého náměstí na schodech kostela v 18:00, je připravený hudební program na celé odpoledne. Celá akce se koná v rámci Českých Budějovic – Evropského hlavního města kultury 2028. Odkaz na celý program zde.

Hodnocení článku je 84 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Pavel Balek, Budějovice 2028

Štítky Óda pro město, EHMK 2028, České Budějovice, ZUŠ

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Největší hudební koncert v historii města. Před kostelem na Palackého náměstí zazní Óda na město  |  Kultura  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.