Počasí dnes9 °C, zítra9 °C
Středa 17. dubna 2024  |  Svátek má Rudolf
Bez reklam

Studenti oživí během Budějovického Majálesu bývalou továrnu

Studentský festival Budějovický Majáles chystá pro letošní rok výraznou novinku. Organizátoři se rozhodli oživit prostory bývalé smaltovny Sfinx a vytvořit zde během festivalu unikátní divadelní scénu.

Organizátoři Budějovického Majálesu se v letošním roce rozhodli rozšířit program o vlastní prostor. Vedle tradiční majálesové kavárny na Sokolském ostrově otevřou od pondělí 25. do čtvrtka 28. května vlastní divadelní scénu. Tou se stanou prostory bývalé smaltovny Sfinx. Program nabídne zejména zástupce české alternativní divadelní scény jako Spitfire Company, 11:55 nebo D’epog. Každý večer bude následovat hudební program, v rámci kterého se představí například berlínská DJka Tigerhead, Tvyks nebo místní duo VeitB. Premiérovým představením v tomto prostoru bude již týden před festivalem 19. května inscenace U zdi v podání divadla Continuo. Vzhledem k omezenému počtu míst, budou na představení zavedeny rezervace.

Známý tradiční budějcký podnik Sfinx ukončil po 111 letech výrobu v roce 2005. Od té doby společnost už jen pronajímá bývalé tovární haly. A právě toho se ujali organizátoři festivalu, kteří se s myšlenkou takzvaného pop-up klubu seznámili jinde v republice a v zahraničí, kde je tento trend využívání industriálních prostor pro pořádání kulturních akcí stále na vzestupu. Organizátoři tak také náležitě reflektují, že právě letošní rok byl dokonce vyhlášen Evropským rokem industriálního a technického dědictví.

„O vytvoření něčeho podobného jsme se rozhodli už na konci loňského ročníku. Oživování města je hlavním poselstvím festivalu a chtěli jsme jít ještě dál. Prostory jsme dlouho hledali, až jsme objevili tuto halu. Ta splnila všechny naše představy,” říká Lucie Bílková, divadelní dramaturgyně festivalu.

Prostor je velmi blízko budějckému nádraží i samotnému centru města, zároveň dostatečně daleko od obytných zón. I proto je ideálním místem pro kulturní dění. Organizátoři doufají, že tento koncept se prosadí a nezůstane jen u několikadenního festivalu.

„Je to zajímavá příležitost vyzkoušet si, zda by nebyla možnost do budoucna pořádat v našich prostorách podobné kulturní akce, třeba i častěji a ve větším rozsahu. Uvidíme, jak vše dopadne, třeba právě Budějovický Majáles bude startem něčeho nového v těchto prostorách,” říká Petr Eliáš, ředitel společnosti Sfinx.

Tisková zpráva

Štítky Budějovický Majáles, divadelní scéna, smaltovna, Sfinx, pop-up, festival, Petr Eliáš

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Studenti oživí během Budějovického Majálesu bývalou továrnu  |  Kultura  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.