Počasí dnes16 °C, zítra21 °C
Čtvrtek 28. března 2024  |  Svátek má Soňa
Bez reklam

Budějcké náměstí se bude vlnit v rytmu čtverylky

Stovky tanečníků se sejdou v pátek 25. května ve 12 hodin na náměstí Přemysla Otakara II. A o co že půjde? Bude se tancovat. Protože Budějce se poprvé zapojily do Evropského tanečního festivalu Squadrille.

Francouzská čtverylka je známý řadový tanec devatenáctého století. Choreograficky jednoduchá řadová forma se tančí na hudbu Johana Strausse z operety Netopýr v provedení Vídeňské filharmonie. O její renesanci se postaral European Quadrille Dance Festival – mezinárodní festival mládeže, založený a zaregistrovaný tanečním svazem Slovinsko v roce 2002.

„Festival představuje synchronní provedení čtverylky současně v různých městech Evropy v jeden den ve stejný čas. V tomto roce to bude v pátek 25. května, kdy se vůbec poprvé začne v poledne tančit také na náměstí Přemysla Otakara II.,“ uvedla tisková mluvčí magistrátu Jitka Welzlová.

Předpokládaná účast tančících je kolem 400 lidí všech věkových skupin od osmiletých po seniory. Rekordní výsledek z předchozích let je evidován v Guinessově knize rekordů v oboru synchronního tančení čtverylky jako největší synchronní tanec.

„Čtverylka musí být odtančena přesně podle předepsané choreografie na předepsanou hudbu, přesně ve stanovený čas a zahájena primátorem města nebo jeho zástupcem,“ říká o akci Welzlová.

Ozvučení, videozáznam i fotodokumentace jsou zajištěny externě na profesionální úrovni a vše musí být odesláno do slovinského Mariboru. Zatímco v roce 2006 tančilo čtverylku 23 628 lidí v 36 městech Evropy, v roce 2011 to bylo již 33 202 tančících v 51 městech osmi zemí Evropy.

Tak Budějčáci, přijdete si zatancovat. Já rozhodně budu u toho! smiley

Štítky Evropa, České Budějovice, festival, Johan Strauss, Vídeňští filharmonikové, Slovinsko, Guinnessova kniha rekordů, Náměstí Přemysla Otakara II.

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Budějcké náměstí se bude vlnit v rytmu čtverylky  |  Kultura  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.